Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η Google "εξαφανίζει" τις διαφημίσεις έναντι πληρωμής



Η Google λανσάρει μια πειραματική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν ένα με τρία δολάρια το μήνα για να βλέπουν τους δικτυακούς τόπους χωρίς διαφημιστικά μηνύματα.

Ο Παγκόσμιος Ιστός χρηματοδοτείται σήμερα από διαφημίσεις, ωστόσο πολλοί χρήστες σιχαίνονται να τις βλέπουν, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαφημιστές παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Το μοντέλο που προτείνει τώρα η Google μέσω του Contributor είναι «ένα πείραμα για επιπλέον τρόπους χρηματοδότησης του Web».

Πώς λειτουργεί

Προς το παρόν η υπηρεσία προσφέρεται μόνο σε χρήστες και δικτυακούς τόπους που προσκαλεί η ίδια η Google.

Όταν ο χρήστης επισκεφθεί έναν δικτυακό τόπο που συμμετέχει στο πείραμα, μέσω του λογαριασμού του στη Google, οι διαφημίσεις θα αντικαθίστανται από θολωμένα σχέδια, με εξαίρεση τις φορητές συσκευές, όπου το διαφημιστικό υλικό μπορεί να αφαιρείται εντελώς.

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενο δικτυακοί τόποι δεσμεύονται να μην παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών.

Στο Contributor μπορούν όμως να συμμετέχουν μόνο δικτυακοί τόποι που κανονικά προβάλλουν διαφημίσεις από το δίκτυο της Google. Όταν ο συνδρομητής τους επισκέπτεται, η Google τους πληρώνει ένα μικρό μέρος του ποσού που έχει καταβάλλει ο συνδρομητής, αντί τα χρήματα που θα πλήρωνε κανονικά για την προβολή των διαφημίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνδρομητής στηρίζει οικονομικά μόνο τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται συχνά.

Προς το παρόν στην υπηρεσία συμμετέχουν μόνο δέκα αμερικανικοί δικτυακοί τόποι όπως Τhe Onion, Mashable, ScienceDaily, Urban Dictionary.

Άλλα πειράματα

To θέμα του πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι χρήστες για το περιεχόμενο που απολαμβάνουν απασχολεί εδώ και καιρό τους εκδότες του Διαδικτύου.

Η Wall Street Journal και οι Τimes έχουν υιοθετήσει το μοντέλο του «paywall», προσφέροντας ένα μέρος του περιεχομένου τους μόνο σε συνδρομητές. Προβάλλουν όμως και διαφημίσεις.

Λίγοι σχετικά εκδότες, όπως το Next Web που δημιούργησε το ιστολόγιο TNW Blog, έχουν πειραματιστεί με συνδρομητικές υπηρεσίες που καταργούν τις διαφημίσεις online. Η ετήσια συνδρομή στο Next Web κοστίζει γύρω στα 36 ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επίσης, δίνει στους αναγνώστες της την επιλογή να πληρώνουν για να μην βλέπουν διαφημίσεις στα smartphone και τα tablet τους.

Μια υπηρεσία ονόματι Readability είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο με το Google Contributor, έκλεισε όμως το 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου