Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ψήφισμα για τη διάλυση της Google πέρασε η Ευρωβουλή



Ψήφισμα που ουσιαστικά καλεί για τη διάλυση του τεχνολογικού κολοσσού Google πέρασε, με συντριπτική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνούμενο να λάβει υπόψη του ενστάσεις της τελευταίας στιγμής από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ψήφισμα, που έλαβε 384 «υπέρ» έναντι 174 «κατά», δεν έχει μεν δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως καταδεικνύει την όλο και πιο σκληρή στάση που υιοθετεί η Ε.Ε. απέναντι στην Google, εν μέσω έρευνας για τις πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα καλεί για το «διαχωρισμό» των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου από άλλες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρουν οι ίδιες εταιρείες, ουσιαστικά ζητώντας την διάλυση του «οικοσυστήματος» υπηρεσιών που προσφέρει η Google, έχοντας ως «θεμέλιο λίθο» βεβαίως την πολύ επιτυχημένη μηχανή αναζήτησής της.
Η Google ελέγχει περίπου το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς σε αναζητήσεις στο ίντερνετ και ανταγωνιστές της έχουν προσφύγει στην Κομισιόν από το 2010 παραπονούμενοι, μεταξύ άλλων για τον τρόπο με τον οποίο η Google προωθεί τα δικά της προϊόντα στις σελίδες αναζήτησης και την αποκλειστικότητα που έχει στο να πουλά διαφημίσεις γύρω από τους όρους αναζήτησης που βάζουν οι χρήστες.
Η απόφαση για τυχόν χρησιμοποίηση του μη δεσμευτικού ψηφίσματος ανήκει στην επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκρετε Βεστάγκερ. Ωστόσο, ο επίτροπος Ψηφιακής Αγοράς Γκίντερ Έντινγκερ σημείωσε πως «η διάλυση [πολυεθνικών] είναι κάτι που μπορούμε να περιμένουμε».
Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου