Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Τα τρία σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο



Τα τρία σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο δημοσίευσε σήμερα το πρακτορείο Reuters τα οποία υποστηρίζουν αυτά που είχε παρουσιάσει η «Κ» στις 26.10.14 (http://www.kathimerini.gr/789594)
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν οι τρεις αυτές επιλογές, που περιλαμβάνουν ένα οικονομικό μαξιλάρι, 11 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη χορηγηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και κρίθηκαν, εν τέλει, αναγκαία.

Το πρώτο σενάριο είναι τα 11 δις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιστραφούν και η Ελλάδα να κάνει χρήση της ενισχυμένης γραμμής πίστωσης (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να μην είναι σε πρόγραμμα, να έχει γραμμή πίστωσης ίσως και πάνω από 11 δισ, αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, και να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την δυνατότητα χρήσης των χρημάτων αυτών. Η λύση αυτή, σύμφωνα με το Reuters, απαιτεί 5 εβδομάδες για την υλοποίηση της και έχει σαφείς όρους που η Ελλάδα οφείλει να τηρεί. Σε περίπτωση παραβίασης τους, παύει η γραμμή πίστωσης να ισχύει.
Το δεύτερο σενάριο είναι χρονικά πιο σύντομο, (περίπου τρεις εβδομάδες). Σύμφωνα με αυτό,  η διαθεσιμότητα των 11 δισ. θα επεκταθεί πέρα από το 2014 και θα αλλάξει η πρόβλεψη, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως το αυστηρό υφιστάμενο πλαίσιο της ανοιχτής γραμμής πίστωσης.
Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τους στόχους της δεν θα κάνει χρήση των χρημάτων αλλά το ποσό θα παραμένει σαν «μαξιλάρι», για να χρησιμοποιηθεί όταν επιτευχθούν οι στόχοι για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σενάριο αυτό, θα επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο παρατηρητή, κάτι που πολλές χώρες της ευρωζώνης θεωρούν ότι δεν είναι αρκετός. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτό το σενάριο επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει χρήση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων OMT.
Τέλος, το τρίτο σενάριο είναι να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα για 6- 15 μήνες, κάτι που θα απαιτήσει περίπου 2 με 3 εβδομάδες.
Η περίπτωση αυτή αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του υφιστάμενου προγράμματος των 1,8 δισ. , τα οποία θα χαθούν αν δεν εκταμιευτούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο σενάριο αυτό οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα μπορούσαν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να επιτρέψουν την χρήση των 11 δισ για άλλους λόγους στα πλαίσια παράτασης του προγράμματος για έναν χρόνο. Επειδή τα χρήματα θα επιστραφούν στο EFSF, αυτό θα επιτρέψει την άμεση μείωση του χρέους.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου