Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

168 «Σταύρος Δήμας» και 131 «παρών» στη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας



Οκτώ θετικές ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας προστέθηκαν κατά την δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή. Πρόκειται για τους ανεξάρτητους βουλευτές Μίκα Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Κασαπίδη, Π. Μελά, Ι. Κουράκο, Β. Οικονόμου, Ευστ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο.
Έτσι έφτασαν τις 168 (από 160 που ήταν την πρώτη ψηφοφορία) οι θετικές ψήφοι υπέρ της προεδρικής εκλογής έναντι 131 «παρών» και μιας απουσίας, της αντιπροέδρου της Βουλής από τους ΑΝΕΛ κυρίας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία νοσηλεύεται για κάποιο πρόβλημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν υπερψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία και οι ανεξάρτητοι Γ. Νταβρής, Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου. Σημειώνεται επίσης ότι οι προερχόμενοι από την Χ.Α. βουλευτές κκ. Μπούκουρας και Αλεξόπουλος απουσίαζαν από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ προσήλθαν στην δεύτερη για να ψηφίσουν θετικά.
Μάλιστα το «Σταύρος Δήμας» που φώναξε, όπως προβλέπεται, ο μέχρι πρόσφατα προφυλακισθείς βουλευτής κ. Μπούκουρας ήταν το πιο ηχηρό στην αίθουσα της Ολομέλειας ενώ υπήρξαν κάποια ειρωνικά γέλια από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής, χωρίς ωστόσο να προκληθεί αναστάτωση ή να δοθεί περαιτέρω διάσταση στο θέμα. Μετά την ψηφοφορία ο κ. Μπούκουρας, ο οποίος εκλέγεται στην Κόρινθο, είπε ότι είναι τιμή για την Πολιτεία και για τους Κορίνθιους η υποψηφιότητα Δήμα, ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν πιέστηκε για να ψηφίσει «ναι», απάντησε: «Σας φάνηκα να πιέστηκα; Έχω την συνείδησή μου καθαρή και δεν φοβάμαι τίποτα».
Τα ειρωνικά γέλια της κυρίας Ελένης Ζαρούλια, βουλευτού του κόμματος, ακούστηκαν πιο έντονα όταν ψήφισε ο ανεξάρτητος κ. Π. Μελάς, ο οποίος ενώ είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα, δεν τον είχε ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία.
Το κλίμα της αγωνίας που επικρατούσε πριν την διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας επέτεινε η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Νίκης Φούντα και η φημολογούμενη ανεξαρτητοποίηση του συναδέλφου της κ. Θ. Ψύρρα, ωστόσο και οι δυο ψήφισαν «παρών».  
Τα μάτια πλέον στρέφονται προς την καθοριστική τρίτη ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έθεσε οριακά το δίλημμα που τίθεται ενώπιον των βουλευτών δηλώνοντας ότι στην τρίτη ψηφοφορία «δεν θα υπάρχει ΄΄παρών΄΄, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο και ο καθένας θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας». «Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και τις ευθύνες της ψήφου του. Παρών δεν θα υπάρχει», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Στην τρίτη ψηφοφορία ο «πήχης» κατεβαίνει από τις 200 ψήφους στις 180. Υπολείπονται δηλαδή από τις 168 ψήφους που απέσπασε η υποψηφιότητα Δήμα άλλες 12. Εάν δεν επιτευχθεί το «μαγικό» νούμερο των 180 βουλευτών, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών θεωρείται η 25η Ιανουαρίου 2015 ή η 1η Φεβρουαρίου 2015. Απαιτούνται και πάλι τρείς ψηφοφορίες με χαμηλότερες απαιτούμενες πλειοψηφίες και συγκεκριμένα 180 ψήφοι, 151 ψήφοι και ακολούθως σχετική πλειοψηφία.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου