Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Σενάρια τρόμου για το ΕΚΑΣ από το 2015



Δύο σενάρια τρόμου που αφορούν το ΕΚΑΣ 230.000 χαμηλοσυνταξιούχων επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για περικοπές, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, με το πρώτο να προβλέπει μείωση των δικαιούχων και το δεύτερο "πλαφόν" ως τα 700 ευρώ. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2015.

Σύμφωνα με τα Νέα και τα δύο σενάρια μειώνουν τους δικαιούχους τους ΕΚΑΣ κατά 1/3.


Συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο για μείωση του κονδυλίου προβλέπει μείωση των δικαιούχων, με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα το όριο για το ατομικό εισόδημα βρίσκεται στα 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα μόνο από συντάξεις στα 8.472 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είχε ζητήσει να τεθεί ο πήχης στις 6.500 ευρώ. 

Σημειώνεται πως για τις όποιες αλλαγές στα εισοδηματικά όρια θα ληφθούν υπόψη τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2015.  

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πλαφόν στο ποσό, δηλαδή να μην δικαιούνται ΕΚΑΣ όσοι παίρνουν σύνταξη από ένα ποσό και πάνω - πιθανώς 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τα Νέα, υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί και μία χρόνια "στρέβλωση" δηλαδή ότι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την ελάχιστη σύνταξη και το ΕΚΑΣ παίρνουν περισσότερα από συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης.



nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου