Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο



Στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή».

«Μάλιστα» προσθέτει το υπουργείο «αυτό γίνεται χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΓΛΚ σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών».
«Συνεπώς, η χώρα επιτυγχάνει, και εφέτος, τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου