Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Πίστευε και μη, σεβάσου!


Της Ιωάννας Στιντσούδη

Χρόνια πολλά σε όλους! Άλλη μια χρονιά φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος της και εμείς έχουμε γιορτάσει τα Χριστούγεννα, τιμώντας ο καθένας με τον τρόπο του τη γέννηση του Θεανθρώπου. Είναι καθήκον για κάθε Χριστιανό να επιτρέψει να εισέλθει μέσα του η γαλήνη και η εσωτερική ευδαιμονία, προσπαθώντας να διορθώσει τον εαυτό του και να βελτιώσει κάποιες πτυχές που τον κάνουν περισσότερο άνθρωπο.

Βέβαια, υπάρχουν από την άλλη πλευρά και άλλες θρησκείες ή άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, ο Οποίος έστειλε τον υιό του στη γη με σκοπό να διδάξει την αγάπη και την αλληλεγγύη. Είναι δικαίωμα στον καθένα να πιστεύει όπου θέλει! Άλλωστε, η πίστη είναι πάντα κάτι το υποκειμενικό και ο καθένας την αντιλαμβάνεται με τον τρόπο του. Η πίστη είναι επιλογή και ποτέ καταναγκαστική.
Παρ’ όλα αυτά, ο καθένας μπορεί να παρατηρήσει στο διαδίκτυο, ιδίως τις μέρες των εορτών, μια ανεκδιήγητη μισαλλοδοξία. Διάφοροι χρήστες του διαδικτύου, με πλήρη κακεντρέχεια και αστείρευτη έλλειψη σεβασμού, επιτίθενται στους ανθρώπους που πιστεύουν στο Θεό με σχόλια που προσβάλλουν την υπόληψή και τη νοημοσύνη τους. Μάλιστα, προσπαθούν να πείσουν για τον αθεϊσμό και να χλευάσουν εκείνους που πιστεύουν σε κάτι ανώτερο.
Και διερωτώμαι, γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί πρέπει να εκχυδαΐζουμε το παραμικρό και να σπέρνουμε μίσος θερίζοντας εχθρούς; Είσαι άθεος, εντάξει. Είναι δικαίωμά σου. Κράτα την άποψη για τον εαυτό σου. Γιατί πρέπει να σπιλώσεις την ιεροσύνη που αποδίδει κάποιος σε κάτι ανώτερο; Ναι ναι, η εκκλησία έχει απογοητεύσει κατά καιρούς τον λαό, η παγκόσμια κρίση αξιών και η αδικία μας φέρνουν αντιμέτωπους με την αμφισβήτηση για τα πάντα… Αλλά και να μην είσαι άθεος, γιατί να μισείς κάποιον που πιστεύει σε κάτι διαφορετικό - ή σε τίποτα; Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι πιστεύουμε και θα πιστεύουμε γιατί αντλούμε δύναμη από την πίστη μας.
Εσύ που δεν πιστεύεις, γιατί προσπαθείς να προκαλέσεις με τα καθόλου τεκμηριωμένα λόγια σου και την κακία που βγάζεις; Αυτή είναι η σοφία που πρεσβεύεις σαν οντότητα; Ο Βολταίρος είχε πει: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Η ζωή μια φορά μας δίνεται και ο καθένας της αποδίδει το νόημα που επιθυμεί. Τόσο εκείνοι που πιστεύουν όσο και εκείνοι που δεν επιδέχονται την κατήχηση σε μια θρησκεία, έχουν το δικαίωμα να ανήκουν στον εαυτό τους και να επιλέγουν μόνοι τους το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν πως έχουν και την υποχρέωση του αλληλοσεβασμού.

Πηγή: mnefada.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

  1. Τα πάντα υπόκεινται σε κριτική ακόμα και οι θρησκείες. Όποιος δεν αντέχει την κριτική
    οφείλεται στην ένδοια των επιχειρημάτων του.
    Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος απαλλαγμένος από θρησκείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή