Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πάμε σε νέο μνημόνιο



Απορρίπτει κατηγορηματικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου και λήψης νέου δανείου και μέτρων επιμένοντας ότι πρόκειται για μια τεχνική, άρα ολίγων εβδομάδων, παράταση του προγράμματος, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Δημοκρατικής παράταξης, αμέσως μετά την δίωρη σύσκεψή του με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό Επιτελείο,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του προγράμματος και ενημέρωσε
ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της τρόικα. Όπως υποστήριξε άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου. 

"Κι επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για «παράταση του προγράμματος», δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δε χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Επ αυτού, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε: "Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα".

Για το δια ταύτα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ανέφερε πως: "Τώρα λοιπόν είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας. Η τρόικα πιστεύω θα επιστρέψει κι αυτό είναι το μήνυμα και του χθεσινού EuroWorking Group, της συνάντησης δηλαδή των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών. Κι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου, να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων".

Δεν φοβόμαστε τις εκλογές

Αναλύοντας το περιεχόμενο των χθεσινών του δηλώσεων που άναψαν "φωτιές" περί προσφυγής στις κάλπες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως: "Όταν λέω ότι «ο λαός κρίνει τα πάντα» δεν εννοώ ότι γίνονται διαρκώς εκλογές για το κάθε τι, εννοώ όμως ότι ο λαός εάν θέλει μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στις εκλογές, γιατί διασταυρωνόμαστε με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ή άλλως, κι έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων με τους εταίρους κι ένα συνταγματικό χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία στην περίπτωση αποτυχίας οδηγεί σε αυτόματη διάλυση της Βουλής και εκλογές".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Καθώς, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, όταν η αντιπολίτευση αμφισβητεί επισήμως τη συνέχεια του κράτους, κάτι πρωτοφανές, όπως τόνισε,  για την Ευρώπη.

Στηλιτεύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης μίλησε για πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους, ανέφερε.

Επιτυχίες

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ωστόσο πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα, και οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι:

- Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση.

- Το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

- Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.

Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος.

Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου