Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Παράταση... με «άρωμα» εκλογών για τα αυθαίρετα



Παράταση... με «άρωμα» εκλογών στο νόμο για τα αυθαίρετα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η προθεσμία δήλωσης νέων αυθαιρέτων παρατείνεται κατά ένα έτος, έως τις 8 Φεβρουαρίου 2016. Σημειώνεται ότι σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλλουν δήλωση σήμερα.


Παράλληλα παρατείνεται κατά 6 μήνες η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων εγγράφων από το μηχανικό που υποχρεωτικά φέρνει σε πέρας τη διαδικασία. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες (δηλαδή 2 χρόνια) από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου.

Η απολύτως αναμενόμενη απόφαση του ΥΠΕΚΑ έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών που φέρουν το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει απορρίψει τις προσφυγές ενάντια στη συνταγματικότητα του νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ υποστήριζαν ότι επρόκειτο για μια ρύθμιση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, επιχείρημα που πλέον καταρρίπτεται στην πράξη. Εφόσον η απόφαση του ΣτΕ όντως δεχθεί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η «μονιμοποίηση» του μηχανισμού νομιμοποίησης πολεοδομικών αυθαιρεσιών.




kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου