Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Νέο "όχι" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πΓΔΜ



Δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, η πΓΔΜ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, "MIA", το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή, για μία ακόμη φορά, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και θα επανέλθει στο θέμα αυτό στη διάρκεια του 2015.


Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει ότι η πΓΔΜ έχει επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη κομματικοποίηση των κρατικών θεσμών, τα προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία έκφρασης και του Τύπου. Το Συμβούλιο θα καλέσει τις αρχές της πΓΔΜ να αναλάβουν αποφασιστική δράση, για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Επίσης, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σε άλλο σημείο του προσχεδίου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προβληματική πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ, που προέκυψε μετά τις εκλογές του Απριλίου 2014 και τονίζεται ότι είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, να εξασφαλίσουν ότι η πολιτική συζήτηση θα διεξάγεται κυρίως στο κοινοβούλιο και πως πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται, ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, καθώς θεωρεί πως οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και απέχει από τη Βουλή. Οι όποιες προσπάθειες, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, έχουν αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπες.

Η πΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.



news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου