Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο βαρύς ρωσικός χειμώνας του κ. Πούτιν



Η αλήθεια είναι πως ούτε ο "τσάρος" Βλαδίμηρος θα μπορούσε να το έχει φανταστεί.Ο,τι δεν κατάφεραν οι Δυτικοί με τις κυρώσεις, οι Ουκρανοί με τον πόλεμο και οι εσωτερικοί πολιτικοί του αντίπαλοι με τις διαμαρτυρίες, τελικώς, θα το πετύχει η τιμή του αργού πετρελαίου. Κι αυτό γιατί αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια (γι' αυτόν), τότε το βαρέλι θα φτάσει να πωλείται μέσα στο 2015 κατά μέσο όρο στα 64 δολάρια το βαρέλι. Ακριβώς, δηλαδή, όπως λέει και το ανέκδοτο, όσο θα είναι η ηλικία του Πούτιν του
χρόνου...

Το συμπέρασμα; Δεν ξέρεις ποτέ, από πού θα σου έρθει. Γιατί, το πιθανότερο είναι πως ο ρωσικός λαός - όπως και ο κάθε λαός - όλα μπορεί να τα υπομείνει, αλλά όχι την υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου. Το οποίο, ο Πούτιν όλα αυτά τα χρόνια το στήριξε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που του επέτρεπαν να κάνει κοινωνική πολιτική και να μονοπωλεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας του. Αν το "φύλλο" γυρίσει και οι Ρώσοι κληθούν πάλι να κάνουν θυσίες, να το θυμάστε, τίποτα δεν πρόκειται να σώσει και τον Βλαδίμηρο. Ούτε ο έλεγχος στα ΜΜΕ, ούτε οι καλές "υπηρεσίες" (πληροφόρησης, καταστολής κλπ, κλπ), ούτε κανείς απολύτως μηχανισμός.

Ήδη, άρχισε να μετράει τις πρώτες απώλειες, γεωστρατηγικά. Η αναστολή της κατασκευής του μεγάλου αγωγού SouthStream συνιστά  πλήγμα για την εξωτερική πολιτική του. Αλλά ακόμα κι αυτός - που δύσκολα κάνει πίσω - αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή ενός έργου - μαμούθ με την τιμή του αργού πετρελαίου να βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Ολα έχουν ένα όριο και προδιαθέτουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει αν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί για πολύ καιρό ακόμα, όπως φαίνεται.

Θα "γονατίσει" τον Πούτιν αυτή η κατάσταση; Όλα δείχνουν πως ναι. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους η Ελλάδα κατήρτισε τον προϋπολογισμό της για το 2015 με την τιμή του αργού να υπολογίζεται στα 99 δολάρια και κάτι ψιλά. Και τώρα, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για χαμηλότερα από τα 60 δολάρια. Δηλαδή, καλά νέα για μας, αλλά για την Μόσχα προβλέπεται "βαρύς χειμώνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου