Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου εξετάζει η ΕΕ σύμφωνα με πηγές του Eurogroup



Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν κατά έξι μήνες - ως τα μέσα του 2015 - το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο κανονικά ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ώστε να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να συμμορφωθεί με τους όρους για την καταβολή της τελευταίας δόσης, σύμφωνα με έγγραφο που έχει προετοιμαστεί ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Μια παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κρίνεται απαραίτητη επειδή οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου η Αθήνα να λάβει το υπόλοιπο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ και να διασφαλιστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων μετά το τέλος του προγράμματος, οπότε θα επιστρέψει στις αγορές.

Το πρόγραμμα αξιολόγησης της Αθήνας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης ως το τέλος του 2014.

Όμως οι συζητήσεις έχουν καθυστερήσει εξαιτίας μιας διαφωνίας για το έλλειμμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2015 και ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης επειδή η προληπτική γραμμή πιστώσεων που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα αυτό δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως.

«Αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει το έγγραφο που προετοίμασαν οι υπουργοί της ευρωζώνης και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, μια παράταση ως το δεύτερο τρίμηνο του 2015 φαίνεται κατάλληλη, με το βασικό σενάριο να προϋποθέτει μια συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων πριν από το Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ως τα μέσα Ιανουαρίου, την καταβολή της τελευταίας δόσης από το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ολοκλήρωση ων διαδικασιών για τη γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) πριν το τέλος του Ιανουαρίου», προσθέτει το έγγραφο.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο συντάχθηκε από ευρωπαίους αξιωματούχους και περιήλθε στην κατοχή του Reuters από μια πηγή που πρόσκειται στις συζητήσεις, αναμένεται να είναι η βάση για τις συζητήσεις των υπουργών.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος στήριξης.

Η τεχνική παράταση θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να λάβει το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας μετά την αγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος SMP (αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) και να της καταβληθεί μία ακόμη δόση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Σε αυτό το σενάριο, παρά το γεγονός ότι οι πόροι από το ΕΤΧΣ θα είναι διαθέσιμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια προληπτική γραμμή πιστώσεων υπό τη μορφή μιας ECCL μπορεί να ακολουθήσει το τρέχον πρόγραμμα, μόλις εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η καταβολή (των χρημάτων του προγράμματος στήριξης), προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ, εάν χρειάζεται», σημειώνει το έγγραφο.

Η γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους θα διαρκέσει για ένα χρόνο και θα μπορεί να παραταθεί δύο φορές για διάστημα έξι μηνών η κάθε μία. Το συνολικό ποσό θα φτάνει έως τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι πόροι της ευρωζώνης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης μόνο για τρεις μήνες, ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, αλλά και μια παράταση ως το πρώτο τρίμηνο του 2016, η οποία θα συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Αν και η πιο βραχεία παράταση ενέχει τον κίνδυνο να μην είναι επαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ενεργειών, κυρίως στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο της Ελλάδας, η πιο μακρά ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να επικοινωνηθεί ως μια καθαρά τεχνική παράταση», υπογραμμίζει το έγγραφο.

Η προτεινόμενη πορεία είναι μόλις οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί μια τεχνική παράταση του μηχανισμού του ΕΤΧΣ ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 (οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2014) και να επιτραπεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΕΤΧΣ ως το τέλος Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα».

Το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το εναπομείναν πρόγραμμα στήριξής του στην Ελλάδα σε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό. Όμως για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις πριν από την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζει.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου