Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

«Unfair» για την κυβέρνηση η διαρροή του e-mail Χαρδούβελη



Αμηχανία και εκνευρισμό προκαλεί στην κυβέρνηση, η δημοσίευση του email, με τις θέσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ώρα μάλιστα που περιμένει την απάντηση της τρόικας, η οποία θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.
Σύμφωνα με Το Βήμα, η αποκάλυψη της «Καθημερινής»- σόκαρε τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς τα μέτρα που προτείνουν έρχονται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.


Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, το πάγωμα των συντάξεων έως το 2017, η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είναι εκ των βασικών μέτρων, συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ, που αναφέρονται στην επιστολή 43 σελίδων της κυβέρνησης προς την τρόικα. 

Στην ελληνική επιστολή γίνεται επίσης ειδική αναφορά σε πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν εάν διαπιστωθεί πως την 1η Ιουλίου του 2015 υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.
  •  Επιβολή φόρου πολυτελείας.
  • Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ, εάν συμφωνηθεί πως τούτο οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων. 
Στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν το δημοσίευμα θεώρησαν ότι «κάποιος τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια», ενώ σε μια πρώτη αντίδραση έγιναν επαφές, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, καθώς από την ελληνική πλευρά θεωρήθηκε «unfair» η διαρροή του e-mail Χαρδούβελη.

«Η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση. Στην υποθετική  περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα», σχολίαζαν σχετικά κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει. Ποιος διέρρευσε το email και γιατί? Έγινε για πολιτικούς λόγους? Έγινε από κοινοτικό ή αξιωματούχο του ΔΝΤ?

Πάντως από όπου και αν έγινε η διαρροή, έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς εκθέτει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που φαίνεται ασυνεπής με τις δεσμεύσεις του στην ΔΕΘ το 2014.
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου