Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Δεν ψηφίζουν τελικά οι 18αρηδες στις εκλογές.



Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ψήφο όσων έχουν γεννηθεί το 1997 και δεν ενσωματώνονται στο εκλογικό σώμα λόγω «ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων».
Δεν θα ψηφίσουν τελικά οι γεννηθέντες το 1997 στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι αδύνατον να ψηφίσουν
από τη στιγμή που ο Νόμος ορίζει ότι κάθε δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα κάθε έτος από 1ης έως τέλος Φεβρουαρίου τις ονομαστικές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόσωπος του κόμματος στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές Κώστας Πουλάκης έκανε λόγο για αποκλεισμό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδεικνύεται «στην καλύτερη περίπτωση και εκτός των άλλων, επιχειρησιακά ανέτοιμη και διοικητικά ανίκανη».
«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η επίκληση νομικής αδυναμίας να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη εγγραφή των συγκεκριμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, είναι προσχηματική» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, νόμιμους και υλοποιήσιμους (είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων είτε με εφαρμογή της διαδικασίας για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς), προκειμένου οι γεννηθέντες το 1997 να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, που ούτως ή άλλως έχουν. Διεκδικούμε αυτό άμεσα να διασφαλιστεί» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Η ΝΔ κάνει λόγο για αίτημα παραβίασης του νόμου «την ώρα που γνωρίζει πολύ καλά πως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων, οι οποίοι συντάσσονται με βάση τις ονομαστικές καταστάσεις που οι Δήμαρχοι υποβάλλουν από 1η έως  τέλος Φεβρουαρίου κάθε χρόνο».
«Αποδοχή της αυθαίρετης αξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια παρανομία, θα έπληττε ευθέως το κύρος των εκλογών. Είναι φανερό πως, για μία ακόμη φορά, επιχειρούν απροσχημάτιστη εξαπάτηση των πολιτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
Παράλληλα, κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν ήθελε πραγματικά την αλλαγή του νόμου «είχε  τη δυνατότητα να εισηγηθεί την τροποποίησή του, πριν κλείσει η Βουλή. Για ακόμα φορά κραυγάζει ζητώντας το ανέφικτο και το παράνομο για να προκαλεί εντυπώσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου