Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες τάσεις του 2015 στο φαγητό;



Κάθε χρόνο κάποιες τροφές κυριαρχούν έναντι άλλων, νέες ανακαλύπτονται, παλιότερες ξαναέρχονται στην επιφάνεια και διάφορα φαγητά παίρνουν τα… πάνω τους. Ας δούμε ποιες θα είναι οι φετινές τάσεις για να ξέρουμε τι μας περιμένει τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
 Ζάχαρη καρύδας
Το 2014 κυριάρχησε πολύ το νερό καρύδας και τώρα είναι η σειρά της ζάχαρης να πάρει τα
ηνία. Η ζάχαρη που προέρχεται από την καρύδα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κλασική άσπρη (που σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου με την κατανάλωσή της). Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος και ψευδάργυρος και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κέικ, γλυκά, πίτες και αρτοποιήματα.

Τοπικό φαγητό
Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να χωρίζουμε τις γεύσεις ανά εθνικότητα, π.χ. κινέζικο, ταϊλανδέζικο, γαλλική κουζίνα κ.ο.κ. Πλέον, όλο και περισσότεροι σεφ προχωρούν σε ακόμη περισσότερες κατηγοριοποιήσεις, επικεντρώνοντας σε μικρότερες περιοχές των χωρών στις οποίες αναφέρεται η κουζίνα, όπως πικάντικη Σετσουάν κουζίνα ή θαλασσινές γεύσεις Goa κ.ο.κ.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Η ζύμωση δεν αποτελεί καινούργια διαδικασία, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι έχουν μάθει να διατηρούν το φαγητό τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, η διαδικασία αυτή φαίνεται να μεταμορφώνεται σε trend για τη χρονιά που έρχεται. Με τη ζύμωση, διάφορα πιάτα, όπως π.χ. το κορεάτικο kimchi, έχουν υπέροχη γεύση και ταυτόχρονα κάνουν καλό στην πέψη, χάρη στα καλά βακτήρια που περιέχουν. Και ίσως σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το φούσκωμα των τελευταίων ημερών.

Κουνουπίδι
Βαρεθήκατε να ακούτε για κατσαρό λάχανο; Στραφείτε προς το κουνουπίδι. Το παραδοσιακό αυτό λαχανικό ετοιμάζεται να ανέβει στις πρώτες θέσεις για φέτος, λόγω των πολύ ευεργετικών συστατικών του και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Όσοι ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες το έχουν ήδη ενσωματώσει στα πιάτα τους, ενώ γίνεται εύκολα νόστιμος πουρές.

Souping
Το επόμενο trend για την αποτοξίνωση –κι όχι μόνο- του οργανισμού περιλαμβάνει… σούπες, κι έρχεται να αντικαταστήσει τους χυμούς. Στην περίπτωση της σούπας, εξακολουθείτε να παίρνετε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από τα διάφορα λαχανικά, χωρίς να χάνετε τις φυτικές τους ίνες, όπως συμβαίνει με τους χυμούς.

Πράσινα, πράσινα και ακόμη περισσότερα πράσινα
Το πράσινο δεν φεύγει από τη μόδα, ούτε στο θέμα της διατροφής, αφού τα πράσινα λαχανικά θα συνεχίσουν να αποτελούν διατροφική τάση. Σαλάτες, χυμοί και νέα προϊόντα εμπορίου με βάση αυτού του είδους τα λαχανικά ετοιμάζονται για... πράσινη «επίθεση».

Καπνιστά
Κάθε τι καπνιστό κατέχει ήδη σοβαρή θέση στον κόσμο της γαστρονομίας, αλλά τη χρονιά που διανύουμε θα πάρει ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις, όπου τα πάντα θα γίνονται καπνιστά, από το βούτυρο μέχρι τα λαχανικά.

Μικρά πιάτα
Η Rebecca Burr συντάκτρια στον Οδηγό Michelin προβλέπει ότι η τάση με τα εστιατόρια που σερβίρουν σε μικρά πιάτα, όπως το Barrafina και το Polpo του Λονδίνου, όπου οι παρέες μοιράζονται διάφορα πιάτα λόγω του μικρού τους μεγέθους, θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Τα noodle bars και τα φαγητό BBQ-style βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας για όσους θέλουν να μην μοιράζονται το φαγητό τους με τους υπόλοιπους.

Πρωινό
Κάποτε, πρωινό θεωρούσαμε μια γουλιά καφέ ή μια μπανάνα στο δρόμο για τη δουλειά. Πλέον το πρωινό έχει γίνει σημαντική υπόθεση, γι’ αυτό άλλωστε και τα εστιατόρια που σερβίρουν πρωινό και brunch πληθαίνουν συνεχώς, προσφέροντάς τα, μάλιστα, σε πιο λογικές τιμές σε σχέση με τις επιλογές για δείπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου