Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Σε εξαγωγή των τεύτλων 2500 στρεμμάτων προχωρούν οι παραγωγοί της Μακεδονίας



Σε εξαγωγή των τεύτλων που έχουν μείνει στα χωράφια τους, σε συνολική έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων, πρόκειται να προχωρήσουν από το πρωί της Παρασκευής 9 Ιανουαρίου οι τευτλοπαραγωγοί της Μακεδονίας, προκειμένου να απελευθερώσουν τα χωράφια τους και να τα προετοιμάσουν για τη νέα καλλιεργητική σεζόν.
Την απόφαση αυτή την έλαβαν σε συνάντηση που είχαν τα μέλη του συλλόγου Κεντρικής Μακεδονίας, το βράδυ της Τετάρτης 7 του μήνα και όπως τονίζουν θα την κάνουν πράξη ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσει ή όχι η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ να τα παραλάβει.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ενημερώθηκε τηλεφωνικώς για τις προθέσεις των παραγωγών, αλλά ζήτησε λίγο χρόνο για να τους απαντήσει αν θα ανοίξει το εργοστάσιο να παραλάβει τους περίπου 20.000 τόνους τεύτλων, που υπολογίζεται ότι παραμένουν στα χωράφια λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των καλλιεργητών, η εξαγωγή των τεύτλων θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής και η παραγωγή θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας ακόμη κι αν η απάντηση της ΕΒΖ είναι αρνητική. «Θα φορτώσουμε όσες καρότσες έχουμε και θα τις παρκάρουμε έξω από το εργοστάσιο, ενώ τα υπόλοιπα τεύτλα θα τα βγάλουμε στις άκρες των χωραφιών, τα οποία τόσο καιρό τα κρατάμε σκλαβωμένα. Υπογράψαμε μια σύμβαση μαζί τους να παράγουμε τεύτλα και να τους τα παραδώσουμε.
Αν θέλουν ας τα πάρουν, εμείς δεν μπορούμε να τα αφήσουμε μέσα στη γη, γιατί θα χαλάσουμε τα χωράφια μας, ούτε και να τα πετάξουμε σε χωματερές και κανάλια», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Π. Μπογιαννίδης, προσθέτοντας πως οι παγωνιές των τελευταίων ημερών ευνοούν την διαδικασία εξαγωγής των τεύτλων, καθώς έχει σφίξει η γη και τα μηχανήματα μπορούν να μπουν στα χωράφια κι ως εκ τούτου «δεν μπορούμε να αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί».
Από την πλευρά της διοίκησης της βιομηχανίας, εν τω μεταξύ, έως και το πρωί της Πέμπτης 8 Ιανουαρίου, δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση σε σχέση με την απόφαση των αγροτών. Εξέλιξη που μάλλον δείχνει ότι δύσκολα θα ανοίξει εκ νέου το εργοστάσιο προκειμένου να παραλάβει και να επεξεργαστεί τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη, μέσω μιας δεύτερης μίνι καμπάνιας, πολλώ δε μάλλον που και τα οικονομικά της ΕΒΖ, δεν είναι στην καλύτερή τους κατάσταση.
Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, εξάλλου, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συνάντηση με την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ με ένα ποσό της τάξης των 11 εκατ. ευρώ, ώστε, σε πρώτη φάση, να εξοφληθεί γύρω στο 70% της συνολικής οφειλής των 18 εκατ. ευρώ, προς τους παραγωγούς για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην καμπάνια του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου