Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

"Μία χώρα που αιμορραγεί αργά επί 5 χρόνια"



"Σας παρακαλώ να γράψετε πως εγώ, ο Αντώνης, μισώ αυτή τη χώρα" λέει στη δημοσιογράφο του Guardian ένας απολυμένος φωτογράφος, καθώς την ξεναγεί στην πληγωμένη Αθήνα. "Αυτό που συνέβη σε εδώ είναι καταστροφή" αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει πως "οι πολιτικοί, η Ευρώπη, το ΔΝΤ, μας στέρησαν τα όνειρα".
Ο Αντώνης ήταν φωτογράφος που έμεινε χωρίς δουλειά όταν έκλεισε η εταιρεία που
εργαζόταν. Τα σχέδια για ένα δεύτερο παιδί έμειναν ανεκπλήρωτα. Εργάζεται ως οδηγός ταξί, προκειμένου να τα βγάλει πέρα και από το τιμόνι βλέπει γύρω του την εξαθλίωση.
Αυτή είναι παντού: Στους ηλικιωμένους που ψάχνουν στα σκουπίδια, στα εγκαταλελειμμένα καταστήματα, στους νεόπτωχους που περπατούν παραμιλώντας.

"Είναι η απώλεια της ελπίδας, το βλέπω κάθε ημέρα, αυτή η πληγή δεν θα κλείσει" λέει ο Αντώνης, που - όπως αναφέρει το άρθρο του Guardian - είχε την ίδια μοίρα με ακόμη 1,3 εκ. Έλληνες, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους από την προσφυγή στο ΔΝΤ και μετά.

Κάνοντας αναφορά στις εκλογές, το άρθρο αναφέρει πως η αμαξοστοιχία Ελλάδα, οδεύει προς έναν κρίσιμο κόμβο και η πορεία που θα πάρει θα καθορίσει την ικανότητά της να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά και θα επηρεάσει την πορεία της Ευρωζώνης.

Παραθέτοντας τις διαφορές μεταξύ της πρότασης Σαμαρά και της πρότασης Τσίπρα, η δημοσιογράφος σημειώνει πως η μία οδηγεί στην πεπατημένη της λιτότητας και η άλλη σε έναν δρόμο που δεν έχει εξερευνηθεί μέχρι σήμερα.
Πέρα από την ρητορική των πολιτικών, ωστόσο, όταν κανείς κυκλοφορήσει στο δρόμο και μιλήσει με τον κόσμο, καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι οριακή.

Οι πλούσιοι δεν επλήγησαν από την κρίση, ορισμένοι ωφελήθηκαν από αυτή, όμως η πλειοψηφία του κόσμου, η μεσαία τάξη κυρίως, έχει εξουθενωθεί από το μπαράζ της φορολόγησης και την επιδείνωση της οικονομίας. Τα ιδρύματα αρωγής είναι επίσης στα όριά τους, προσπαθώντας να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Οι ΜΚΟ προσπαθούν να καλύψουν ένα εκατομμύριο αναφάλιστους.

Με το ένα τρίτο του πληθυσμού να απειλείται από τη φτώχεια, λίγες είναι οι οικογένειες που δεν αγωνιούν για το τί τους επιφυλάσσει το αύριο, αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Περιγράφοντας το κλίμα, το άρθρο κάνει λόγο για έναν πληθυσμό που πολιορκείται καθημερινά με άσχημα νέα, που του έχουν "σπάσει τα νεύρα" τα προγνωστικά για έξοδοα απο την Ευρωζώνη, τον έχουν ταπεινώσει τα ξένα δημοσιεύματα.

"Αν συνεχίσουμε έτσι θα καταλήξουμε στο ψυχιατρείο" αναφέρει ο Δημήτρης Καλατζής, ένας 53χρονος κοσμηματοπώλης. "Όλοι είναι στα όριά τους. Ξεχάστε τους καινούριους φόρους, δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε. Ξεχάστε και αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς σχεδόν δεν πιστεύει πραγματικά ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Όμως πρέπει να ηρεμήσουμε και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε ένα ρίσκο, ακόμη και αν σημαίνει επιστροφή της δραχμής, ας γίνει έτσι" αναφέρει.

Το άρθρο αναφέρει πως στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, οι Έλληνες θεωρούν πως θα βρουν έναν ηγέτη που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους, όταν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. "Προσφέρει την ελπίδα του να ελπίζεις" δηλώνει η ψυχολόγος στο Πάντειο, Φωτεινή Τσαλίκογλου.
"Εδώ και πέντε χρόνια η Ελλάδα, είναι σαν ένας ασθενής που αιμορραγεί αργά. "Υπάρχει μεγάλη απώλεια ελπίδας, κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ελπίδα" προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου