Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τα σενάρια της επόμενης μέρα για νικητές και χαμένους.



Κυβερνητικοί σχεδιασμοί, συμμαχίες, ανοίγματα αλλά και ανακατατάξεις, αναταράξεις, πιθανώς και εσωστρέφεια, προδιαγράφονται την επομένη μέρα των εκλογών στα κόμματα που πρωταγωνιστούν στο πολιτικό σκηνικό.
Αν επιβεβαιωθεί η αλλαγή σκυτάλης που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρωτιά, θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων πάντα σε συνάρτηση με τα ποσοστά που θα καταγράψει και φυσικά με το αν θα φτάσει στην αυτοδυναμία ή όχι.

Πάντως όλα δείχνουν πως θα στραφεί σε ευρύτερες συμμαχίες ανεξαρτήτως του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέξει. Στον αντίποδα στη ΝΔ, αν διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις και πάρει την πρωτιά, αναμφίβολα ο Α. Σαμαράς θα είναι ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.
Αντίθετα μια ήττα θα βαρύνει το κλίμα, ανάλογα φυσικά με το εύρος της και το ποσοστό που θα καταγράψει η «γαλάζια» παράταξη. «Μέτρο» σε αυτό είναι το ποσοστό που πήρε η ΝΔ τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή το 29,66%. Αν το αυριανό ποσοστό της είναι μικρότερο από αυτό και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη, τότε οι εσωτερικές αντιδράσεις για την ηγεσία αναμένεται να είναι έντονες.
Στιγμιότυπο από την προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας. Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεν θα είναι «μονοκομματική».
Σε ΠΑΣΟΚ και Κίνημα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει στοχεύσει την τρίτη θέση, δηλώνει ανοιχτό σε συνεργασία με το πρώτο κόμμα και φέρεται ως ο εγγυητής των εξελίξεων, ενώ το Κίνημα δίνει μάχη να μπει στη Βουλή. Στο θετικό σενάριο ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει «ναι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο αρνητικό φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθειά του.
Το Ποτάμι έχει στόχο επίσης την τρίτη θέση και είναι θετικό σε συνεργασία με το πρώτο κόμμα, ενώ αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μπουν τελικά στη Βουλή θα είναι το κόμμα που με τις προεκλογικές κινήσεις του ανέτρεψε το εις βάρος του σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου