Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Θα, θα, θα... για ά-φραγκους δανειολήπτες



Να μην κάνουν σπασμωδικές κινήσεις όσοι έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο συνιστούν οι ειδικοί τους 65.000-70.000 δανειολήπτες που, από χθες, βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Μεγάλα δικηγορικά γραφεία έχουν αναλάβει σημαντικές υποθέσεις δανειοληπτών ελβετικού φράγκουΑς υπενθυμίσουμε ότι η χθεσινή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) για διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής
ισοτιμίας του 1,20 ανά ευρώ έφερε τα «πάνω κάτω» στην αγορά του συναλλάγματος.

Tην Παρασκευή δε, έγινε γνωστό ότι ο βρετανικός broker Alpari βρίσκεται αντιμέτωπος με το οικονομικό αδιέξοδο, έχοντας εισέλθει σε καθεστώς αφερεγγυότητας, καθώς λόγω της ανατροπής στην ισοτιμία ευρώ-φράγκου οι ζημιές ξεπέρασαν τα κεφάλαια των λογαριασμών της Alpari. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Global Brokers και η IC Group Holdings των οποίων η έκθεση σε ελβετικό φράγκο είναι μη διαχειρίσιμη.

Στα καθ’ ημάς, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι -εάν επανεκλεγεί- θα καταθέσει νόμο στη Βουλή που θα ρυθμίζει το ζήτημα από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών. Στο μεταξύ, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, πως εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, μεγάλα δικηγορικά γραφεία έχουν αναλάβει σημαντικές υποθέσεις δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Και εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός δικαιώσεων δανειστών αυτής της κατηγορίας τότε, όπως αναφέρουν, ανοίγει ο δρόμος για την θέσπιση μίας μαζικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι μόνο χθες το ελβετικό νόμισμα εκτοξεύθηκε ως και 39% έναντι του ευρώ-στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε περίπου στο 15% υψηλότερα έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος- εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη επιβάρυνση στους δανειολήπτες σε φράγκο.

Και αυτό επειδή το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους αυξήθηκε ακόμα και σε επίπεδα υψηλότερα του αρχικού κεφαλαίου που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες. Το μέγεθος της ζημιάς γίνεται αντιληπτό, εάν ληφθεί υπόψη ότι το διάστημα 2006-2009 τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που είχαν χορηγηθεί είχαν στηριχθεί σε ισοτιμία 1 ευρώ = 1,50-1,60 ελβετικό φράγκο, η οποία σήμερα «προσγειώνεται» σε 1 ευρώ προς 1 ελβ. φράγκο.

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δουν τα «κόκκινα», δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται δραματικά.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό, εάν η ισοτιμία διορθώσει, δηλαδή εάν το ελβετικό φράγκο ισούται με 1,20 ευρώ ανά ελβετικό φράγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου