Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο Σαμαράς είπε το "ναι" στον Αβραμόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας.



Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν προταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για την πιθανή επιλογή είχε ενημερωθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα τεθεί στην κρίση της Βουλής την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι.
Ο Σαμαράς είπε το «ναι»
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά από ζυμώσεις ημερών, δείχνει έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάποιες ενστάσεις κυρίως γιατί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι έξαλλος με την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να εγκαταλείψει την Κομισιόν. «Ο Γιούνκερ θα αναγκαστεί να κάνει ανασχηματισμό στην Κομισιόν και η Ελλάδα θα χάσει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο που είχαμε κερδίσει», λένε στελέχη της ΝΔ.
Αντιδρά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ηδη, στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διαρρέουν ότι θα είναι μέγιστο λάθος να χάσει η Κεντροδεξιά μια θέση στην Κομισιόν και να την καταλάβει ένα στέλεχος προερχόμενο από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως ο Γιάννης Μηλιός. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο Γιάννης Μηλιός έπλεξε το εγκώμιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και δήλωσε ότι «έχει συναινετικό προφίλ και υψηλό κύρος».
Ιστορικός διεμβολισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το άγνωστο «όχι» του Καραμανλή
Παρότι πολλές πληροφορίες επικαλούνται μυστικές διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή, εντούτοις δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, απάντησε «όχι» στην πρόταση Τσίπρα να είναι υποψήφιος, γιατί δεν ήθελε να είναι Πρόεδρος ενώ υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και γιατί δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ.
Λένε «ναι» και τα στελέχη
«Η άποψή μου είναι ότι η ΝΔ πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε "ναι". Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας Πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, αν έχει υπόψη του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μεϊμαράκη.
Θετικά αναμένεται να ψηφίσει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον προταθεί ο Κώστας Καραμανλής ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως προανήγγειλε ο ίδιος μιλώντας στο Star. «Και τα δύο πρόσωπα αυτά θα τα ψηφίσω με χέρια και με πόδια. Είμαι φανατικά και με τον Αβραμόπουλο και εκτιμώ φανατικά τον κ. Καραμανλή», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Για το θέμα μίλησε στα Παραπολιτικά FM και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, σχολιάζοντας: «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Αβραμόπουλος, αν προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα τον ψηφίσουμε».
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε ανακοίνωσή του ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ονοματολογία. «Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία για το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν η αποκατάσταση της ισότιμης θέσης της χώρας στην Ευρώπη και η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου