Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ελεγχόμενες προς το παρόν οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες



Το περασμένο μήνα οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν καθώς η πολιτική αβεβαιότητα ενισχύθηκε έπειτα από την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης που αναβίωσε τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως υποστηρίζει το Reuters.

Ωστόσο, η φυγή κεφαλαίων δεν ήταν μεγάλη σπεύδει να σχολιάσει ο αρθρογράφος του κειμένου υποστηρίζοντας πως δεν θυμίζει σε τίποτα την προεκλογική περίοδο του 2012.


Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του 2014 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2% σε σχέση με το Νοέμβριο, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2012.

«Οι καταθέτες ενδιαφέρονται και παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση όσο πλησιάζουμε στην ψηφοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Έλληνας τραπεζίτης, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η  κατάσταση του 2012 σήμερα».

Ένας ακόμα αξιωματούχος υποστηρίζει πως μέρος των αναλήψεων συνδέεται με την ανάγκη πληρωμής φόρων στο τέλος του έτους.

«Δεν υπάρχει κόκκινος συναγερμός για φυγή χρημάτων στο εξωτερικό. Υπάρχουν αυξημένες αναλήψεις για την πληρωμή φόρων, αλλά [σε αυτή την περίπτωση] χρήματα που φεύγουν από λογαριασμούς νοικοκυριών ρέουν σε κυβερνητικούς λογαριασμούς, μένοντας στο σύστημα».

Βέβαια μερικοί αποταμιευτές όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, έχουν ήδη λάβει ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως το να τοπθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα ή ανανεώνοντας τις καταθέσεις τους για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι τράπεζες έχουν χάσει 69 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 30% της καταθετικής τους βάσης από το 2010, όταν δηλαδή ξέσπασε η κρίση χρέους.



newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου