Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Φαβορί για πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αβραμόπουλος.Αμήχανος ο Σαμαράς.



Μετά τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης και την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο προσκήνιο έρχεται πάλι μια βασική εκκρεμότητα της νέας κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κλίνουν προς συγκεκριμένο πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος δεν δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη
Τσίπρα να υλοποιήσει τη σκέψη του για Αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε και ιδανική υποψηφιότητα θα ήταν αυτή του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Οι συνθήκες όμως που διαμορφώνονται φαίνεται πως οδηγούν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια λύση κεντροδεξιάς υφής. Η εφημερίδα Guardian έγραψε πως αυτή η πρόταση θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όμως ποτέ δεν θα δεχόταν να πάει κόντρα στις επιλογές της παράταξής του, οπότε και η υποψηφιότητά του δεν παίζει σοβαρά.
Στον αντίποδα, η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, με ορισμένα σενάρια να τον φέρουν κιόλας ένα βήμα πριν αποδεχθεί σχετική πρόταση. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε το βράδυ της Δευτέρας και επικοινωνία Τσίπρα-Αβραμόπουλου. Ο κύριος Αβραμόπουλος είναι αποδειγμένα υπερκομματικός, ενώ το γεγονός πως προέρχεται από την κεντροδεξιά ενέχει και έναν ισχυρό συμβολισμό, εν είδει ανοίγματος. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και αρκετά καλές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, ενώ οι δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου πριν από μια εβδομάδα πως δεν έχει τεθεί θέμα για την Προεδρία, άφηναν επί της ουσίας ανοιχτό παράθυρο το θέμα… να τεθεί εν ευθέτω χρόνο.
Από εκείνη την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ενεπλάκη ξανά στον προεκλογικό αγώνα. Επισήμως, γιατί έχει θεσμικό ρόλο. Ανεπισήμως, γιατί δεν ήθελε να χρωματιστεί και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Ο ίδιος ο κύριος Αβραμόπουλος δεν θα ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο μετακόμισής του στην Ηρώδου Αττικού και είναι άλλωστε ενδεικτικό πως ποτέ δεν έκλεισε και το πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα, παρακολουθώντας πολύ στενά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.
Αν τελικά ο κύριος Αβραμόπουλος είναι η πρόταση της νέας κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της ΝΔ, η οποία δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει. Σύμφωνα πάντως με κύκλους της Συγγρού, δεν θα προταθεί ξανά ο κύριος Σταύρος Δήμας, όπως θα γινόταν σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ. Έτσι, θα πρέπει να φανεί, αν ο κύριος Σαμαράς θα συμπράξει, βοηθώντας να εκλεγεί ένας άλλοτε στενός του συνεργάτης στο κορυφαίο θεσμικό πόστο της χώρας ή αν θα επιλέξει και πάλι τη μοναχική γραμμή της ρήξης.
Σε περίπτωση που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατηφορίσει τελικά προς την Αθήνα, οι επιλογές της νέας κυβέρνησης για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν θα προέρχονται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια έκπληξη. Στο παρασκήνιο ακούγεται έντονα το όνομα του κυρίου Μηλιού. Ο Γιάννης Μηλιός δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής, ενώ δεν παίζει το όνομά του για κάποιο υπουργείο, με βάση το ρεπορτάζ των ημερών. Επίσης, ένα όνομα με ενιδαφέρον και εμπειρία είναι αυτό του πρώην ευρωβουλευτή και άρτι εκλεγέντος βουλευτή, Νίκου Χουντή.
Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να αποχωρήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τότε θα εξελιχθεί και ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ με την Κομισιόν, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αντιλαμβάνεται μεν την αλλαγή συσχετισμών, δεν επιθυμεί όμως ακραίες επιλογές για ένα τόσο υπεύθυνο πόστο.
Τέλος, ας σημειωθεί πως η Βουλή συγκαλείται στις 5ω Φεβρουαρίου, με την πρώτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ να διεξάγεται ακόμα και δύο μέρες έπειτα, δηλαδή στις 6-7 Φεβρουαρίου, ενώ αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών, τότε η πέμπτη κατά σειρά ψηφοφορία θα διενεργηθεί πέντε μέρες μετά, στις 11-12 Φεβρουαρίου με όριο τους 151 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου