Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Θρίαμβος για Τσίπρα, φόβος για το ευρώ



Στραμμένη στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προσοχή των ξένων Μέσων Ενημέρωσης, κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  
Στη συντριπτική τους πλειονότητα εφημερίδες, δελτία ειδήσεων και ιστότοποι αφιερώνουν ενισχυμένα δημοσιεύματα στην «αλλαγή πολιτικής» που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι και προοιωνίζεται στροφή για ολόκληρη την Ευρώπη.



Στη «μεγάλη διαφορά» που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) και μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα αναφέρονται ανταποκρίσεις από την Αθήνα, που προβάλλουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τον «αντιμνημονιακό χαρακτήρα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της New York Times.
Μεταξύ άλλων, στις ανταποκρίσεις τονίζεται ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, «κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» και «πετυχαίνει μία ιστορική πρωτιά».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «δεν είναι ξεκάθαρο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μία αρκετά αποφασιστική νίκη κατά του κόμματος του νυν συντηρητικού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να κυβερνήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνος του. Γι' αυτό, χρειάζεται το ελάχιστο των 151 εδρών από τις 300 του Κοινοβουλίου».

Αφιερωμένο στην Ελλάδα το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας της εφημερίδας Guardian.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι στη Βουλή φαίνεται να εισέρχονται επτά κόμματα και πως για την τρίτη θέση «μάχονται» το «κεντρώο Ποτάμι» με το «ναζιστικό-ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης».

Σε δημοσίευμα της Washington Post υποστηρίζεται ότι «ύστερα από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας, η χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Ευρω-τρόμος ο θρίαμβος του Τσίπρα» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος της γερμανικής Bild.

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι δημοσκοπήσεις εξόδου «με ένα ευρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ» και καταγράφονται μερικές από τις θέσεις του κ. Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως υπογραμμίζεται, «οι υποσχέσεις του αντήχησαν δυνατά σε μια χώρα, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, έπειτα από χρόνια περικοπών και ύφεσης».
Στην ιστοσελίδα του CNN προβάλλεται ανταπόκριση από την Αθήνα για τις εκλογές στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι ο Αλέξης Τσίπρας άνθρωπος της στιγμής;»

«O ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μια νέα εποχή» υποστηρίζει η ισπανική El Pais.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος της στιγμής, το παιδί-θαύμα της νέας Αριστεράς στην Ελλάδα» και ότι «στα 40 του χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μικρός για πολιτικός ηγέτης», προσθέτοντας ότι «αλλά, για πολλούς στους δρόμους της Αθήνας είναι τα λόγια του που μετράνε περισσότερο» και «η υπόσχεση να βάλει τέλος στις "διασώσεις", στην υποταγή, στους εκβιασμούς».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα «μήνυμα ελπίδας, που αντηχεί σε όλη τη χώρα, που πίνει εδώ και χρόνια το πικρό φάρμακο της ΕΕ, τη λιτότητα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.
Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο θυμός και η λιτότητα έχουν προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες απαιτούν κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Αλλά, το ζήτημα είναι κατά πόσον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει όταν ασκήσει εξουσία και από το πώς θα τον αντιμετωπίσει η ΕΕ και οι ηγέτες της. Η σκληρή δουλειά μόλις τώρα αρχίζει».

Για «ιστορική νίκη» του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το BBC, αν και τονίζει πως προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετές ψήφους ώστε να κυβερνήσει μόνος του τη χώρα.
Το αποτέλεσμα παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτός Ελλάδας, όπου πιστεύεται ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ενθαρρύνει ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα ανά την Ευρώπη.

«Αν το αποτέλεσμα των exit polls επαληθευτεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το πρώτο κόμμα κατά της λιτότητας στην εξουσία σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνει το πρακτορείο ΑFP.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει μια ισχυρή στροφή μακριά από τη λιτότητα» είναι το σχόλιο του Reuters. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει μια ισχυρή στροφή μακριά από τη λιτότητα» είναι το σχόλιο του Reuters. «Σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δημοψήφισμα για τη λιτότητα, το κόμμα εναντίον της διήγαγε μια μεγάλη νίκη», γράφει το πρακτορείο επισημαίνοντας πως τα πρώτα exit polls δίνουν σαφές προβάδισμα στην ριζοσπαστική, αντι-μνημονιακή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν υποτεθεί πως θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των πιστωτών της Ελλάδας».

Η γερμανική εφημερίδα Bild κυκλοφορεί αύριο με πρωτοσέλιδο τίτλο «Φόβος για το ευρώ, θρίαμβος Τσίπρα». Αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Berenberg κάνουν λόγο σε σημείωμά τους περί «μιας νίκης της οργής επί του φόβου, της φαντασίας επί της λογικής», αναφέρονται στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «λαϊκιστή», ενώ κρίνουν ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να αποφύγει» το ότι πρέπει «να τον κάνει να αποδεχθεί την πραγματικότητα», ότι «δεν μπορεί κανείς να δαπανά χρήματα που δεν έχει».
Για μια νέα εποχή που ανοίγει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η οποία θα προκαλέσει «ντόμινο» στην Ευρώπη, αλλά θα επηρεάσει ιδιαίτερα και την Ισπανία μιλά ο ισπανικός τύπος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μία νέα εποχή» είναι ο τίτλος της El Pais και ο υπότιτλος: «Ο θρίαμβος της ριζοσπαστικής αριστεράς εγκαινιάζει ένα νέο κομματικό σύστημα και αναγκάζει την Ευρώπη να σκεφτεί πολιτικές κατά της κρίσης».
«Η Ευρώπη παίζεται στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην εφημερίδα El Mundo, ενώ σημειώνεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική «επιδημία» στην Ευρώπη. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας παρομοιάζεται με «φλαουτίστα» που «μαγεύει την Ελλάδα και φοβίζει την Ευρώπη».
«Ό,τι συμβαίνει αυτή την Κυριακή στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα El Periodico και σημειώνει: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει έναν αέρα αλλαγής και θα έχει μεγάλες συνέπειες κυρίως στην Ισπανία, μία χώρα που διανύει έτος εκλογών και όπου αυτός ο σχηματισμός έχει ένα αδελφό κόμμα, τους PODEMOS.
Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, παραθέτει καναδική ανταπόκριση από την Αθήνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Έρικ Ρέγκιουλι, ανταποκριτή της εφημερίδας The Globe and Mail στην Ευρώπη, το οποίο με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει στροφή απο τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στα αποτελέσματα των exit polls που έδωσαν νωρίτερα καθαρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την υπόθεση εργασίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο έμπειρος, περί τα ελληνικά θέματα, ανταποκριτής αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα πρέπει να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των διεθνών δανειστών της Ελλάδας που έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα προς τους δανειστές λέγοντας ότι ο φαύλος κύκλος των μέτρων λιτότητας σήμερα έκλεισε, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι προετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία) την τακτική του.
Ο Έρικ Ρέγκιουλι σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται απο μαρξιστές, σοσιαλιστές, πράσινους και ευρωκομμουνιστές, έχει δώσει υποσχέσεις στον λαό τις οποίες δεν θα μπορέσει να τηρήσει. Επίσης, τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση, ίσως, με άλλο μικρότερο κόμμα και να βρει υπουργό Οικονομικών που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την τρόικα. Πιθανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, θα επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα λιτότητας και θα κηρύξει σε διωγμό τους Έλληνες ολιγάρχες.
Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται πώς θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εάν προβεί σε περικοπές φόρων με παράλληλες αυξήσεις κοινωνικών παροχών.
Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα είναι εύκολες, γεγονός που θα επιβαρύνει τις επενδύσεις στη χώρα. Ο καναδός ανταποκριτής σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους θα είναι ακόμη δυσκολότερες, καθώς ήδη η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν συζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η λιτότητα δεν περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες και πρέπει να τελειώσει". Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης έχουν άλλη ιδέα» καταλήγει ο Έρικ Ρέγκιουλι.
ethnos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου