Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Financial Times."Τα 'τζάκια' που θα επιβιώσουν μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ"



Ρεπορτάζ για τα "γνώριμα ονόματα και πρόσωπα" που θα εξακολουθήσουν να παίζουν ρόλο στην ελληνική πολιτική ζωή και μετά την διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - την πιο αριστερής κατεύθυνσης κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά - δημοσιεύουν οι Financial Times.
Παρά τα έξι χρόνια της ύφεσης και την επανεμφάνιση ανησυχιών για την παραμονή της
χώρας στην Ευρωζώνη, η παλιά πολιτική τάξη δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως αρκετά μέλη των τριών μεγάλων "δυναστειών" που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας - Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου - είναι πιθανό να καταλάβουν θέσεις και στο νέο Κοινοβούλιο.
Οι περισσότεροι θα βρεθούν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, όμως τα νεότερα μέλη, φαίνεται ότι θα βρουν ξανά το δρόμο προς την εξουσία, σημειώνεται.

Από το 1944 από τις τρεις παραπάνω δυναστείες προήλθαν έξι πρωθυπουργοί, που κυβέρνησαν τη χώρα για πάνω από τα μισά των 71 ετών που ακολούθησαν, με τα πρωτεία να κατέχει η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο πατριάρχης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν πρωθυπουργός από το 1990 ως το 1993, ενώ ο θείος του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν από τους πιο "μακρόβιους" πρωθυπουργούς της χώρας το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η κόρη του Κωνσταντίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, υπήρξε υπουργός Εξωτερικών από το 2006 ως το 2009. Πρόκειται για το υψηλότερο αξίωμα που έχει αγγίξει γυναίκα πολιτικός στην Ελλάδα. Βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές αυτές, ωστόσο η καριέρα της μάλλον έχει περάσει την κορύφωσή της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο νεότερος αδελφός της Ντόρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εκείνος που μεταφέρει τη σκυτάλη. Είναι υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά και θεωρείται επιτυχημένος, στη θητεία του, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να εγκαταλείψει την προεδρία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ένας πολιτικός που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει, ωστόσο "κρατήστε στο μυαλό σας" και το όνομα του Κώστα Μπακογιάννη, γιου της Ντόρας, αναφέρει ο αρθρογράφος. Είναι αυτή τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση ωστόσο εμφανίζεται ως ένα από τα ανερχόμενα πρόσωπα στο κόμμα.

Επίσης η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομίας, που είναι ανηψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συμμετέχει στις εκλογές, όχι όμως με την ΝΔ, αλλά με το κεντροαριστερό Ποτάμι.

Ο πατριάρχης της οικογένειας Καραμανλή, Κωνσταντίνος, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, μετά τη Χούντα. Υπηρέτησε επίσης ως πρωθυπουργός για 14 χρόνια από το 1955 ως το 1980, ενώ ήταν δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει επίσης το άρθρο.

Ο ανηψιός του, Κώστας Καραμανλής, ήταν πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2009 την περίοδο της αναταραχής που προκάλεσε η υπόθεση των Greek Statistics που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση χρέους και στη δανειακή σύμβαση. Βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές και έχει υποστηρικτές στη ΝΔ, ωστόσο δυναμική επιστροφή του μοιάζει αδύνατη.

Ένας νεότερος Καραμανλής, επίσης Κώστας, έχει καλύτερες προοπτικές αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο 40χρονος υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες, εργάζεται στην ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας και δοκιμάζει την τύχη του για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο.

Από τις πολιτικές δυναστείες, εκείνη με τις πιο "θολές" προοπτικές είναι αυτή των Παπανδρέου.

Από το 1944 ως το 2011, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας και ο Γιώργος, διετέλεσαν πρωθυπουργοί για συνολικό διάστημα 15 ετών. Ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε νέο κόμμα με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα μπει στη Βουλή.

Από την οικογένεια, δεν φαίνεται να υπάρχουν γόνοι που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου