Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Wall Street Journal: Oταν ο Σαμαράς πρόβαρε έξι ώρες τι θα πει στη Μέρκελ



Ήταν πέρυσι την άνοιξη όταν ο Αντώνης Σαμαράς, ευρισκόμενος σε κατάσταση πίεσης στην Ελλάδα για να σταματήσει το καθεστώς της Τρόικα, ζήτησε τη βοήθεια της Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε μια μερική διαγραφή χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν κατάλαβε ακριβώς τι της ζητούσε και απευθύνθηκε στον μεταφραστή που βρισκόταν στη συνάντηση να της εξηγήσει επακριβώς
τον όρο «διαγραφή χρέους». Όταν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κάποιον αξιωματούχο που βρέθηκε στη συνάντηση, του απάντησε: «Αυτό δεν ακούγεται καλό για τη Γερμανία».
Αυτή η στιχομυθία ήταν ένα προοίμιο για την ελάχιστη βοήθεια που θα παρείχε η Μέρκελ στην Ελλάδα. Και να σκεφτεί κανείς, σημειώνει η Wall Street Journal, πως μετά την εκλογική νίκη του, τον Ιούνιο του 2012, ο Σαμαράς ταξίδεψε μέχρι το Βερολίνο για να προσφέρει στη Μέρκελ ένα εκκωφαντικό «mea culpa», καθώς ως αντιπολίτευση είχε αναπτύξει μια αντι-μνηνομιακή ρητορική.
Περιμένοντας στο ξενοδοχείο Hilton του Βερολίνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόβαρε επί έξι ώρες τι θα της έλεγε και στη συνέχεια έπεισε τη Μέρκελ πως θα μπορούσε να αναλάβει το καθήκον να πάρει μέτρα. Εκείνη τον υποστήριξε, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φωνές στο Βερολίνο, μέσα σε αυτούς και ο Σόιμπλε, που ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο εκτίθεται στο μακροσκελές δημοσίευμα της Wall Street Journal υπό τον τίτλο «Το παιχνίδι του δειλού (απόδοση στα ελληνικά του chicken game) ανάμεσα στη συντηρητική ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της βοήθησαν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις».
Αυτή είναι η εισαγωγική παράγραφος του μακροσκελέστατου ρεπορτάζ των Μάρκους Γουόκερ και Μαριάννας Κακαουνάκη στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal για το πώς «Ελλάδα και Γερμανία έφεραν το καζάνι της Ευρώπης που σιγόβραζε μέσα στην κρίση, σε σημείο βρασμού».
Η Ελλάδα είναι δεμένη σε ένα αμείλικτο πρόγραμμα, δημιούργημα του Βερολίνου
Το ρεπορτάζ ξετυλίγει το κουβάρι των συγκεκριμένων εκλογών από την περασμένη άνοιξη, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, με τον Αντώνη Σαμαρά να μιλά για «ανακούφιση του χρέους». Η κα Μέρκελ είχε ζητήσει την ακριβή μετάφραση της λέξης «ανακούφισης» και είχε δηλώσει πως «κάτι τέτοιο δεν αντηχεί και τόσο καλά στα γερμανικά». «Ωστόσο, τότε το μήνυμα που πήρε η Ελλάδα ήταν πως θα μπορούσε να περιμένει λίγη επιείκεια από τους πιστωτές της» γράφουν οι αρθρογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας και τονίζουν πως «η Ελλάδα, η πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης, παραμένει δεμένη σε ένα αμείλικτο πρόγραμμα διάσωσης, δημιούργημα του Βερολίνου, που δίνει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και τακτικές αξιολογήσεις».
«Οι ατσάλινοι κανόνες του προγράμματος έσπρωξαν την ελληνική κυβέρνηση στις πρόωρες εκλογές, με ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να ξαναβάλει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ» επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο «θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο» από τη συντηρητική κυβέρνηση του Σαμαρά, στη διαπραγμάτευση.
«Ακόμα κι αν ο Σαμαράς νικήσει την Κυριακή, οι θεμελιώδεις διαφωνίες της Αθήνας με τους πιστωτές της δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για οποιοδήποτε Έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ, χωρίς να μην προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στη χώρα» τονίζεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η τεράστια πίεση της Γερμανίας προς τις αδύναμες χώρες είναι η αιτία που το 2015 θα είναι η χρονιά των πολιτικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη
«Η αυστηρή συνταγή της Γερμανίας να κάνει την Ευρώπη πιο ολιγαρκή και ανταγωνιστική μέσω της άσκησης τόσο μεγάλης πίεσης προς τις πιο αδύναμες χώρες-μέλη του ευρώ έκανε το 2015 να απειλείται να γίνει η χρονιά των πολιτικών ανακατατάξεων. Μεταξύ των χωρών του καταπιεσμένου ευρωπαϊκού Νότου, ανερχόμενοι αστέρες στην πολιτικοί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό πάρτι Ποδέμος στην Ισπανία αμφισβητούν τις αντιλαϊκές αποφάσεις» Ευρώπης και ΔΝΤ.
«Το νέο ελληνικό δράμα δείχνει καθαρά πόσο η μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια πολιτική και κοινωνική κρίση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στα καθιερωμένα κόμματα και σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστών και από την αριστερά και από τη δεξιά» τονίζεται στην ανάλυση της Wall Street Journal.
Ο άκαμπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θεία δίκη
Αυτό το συμπέρασμα, όπως αναφέρουν ο Γουόκερ και η Κακαουνάκη βγήκε από τις συνεντεύξεις 18 υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, με «πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ήτα ένοχη για ύβρη καθώς προσπάθησε να λήξει τον έλεγχο από τους δανειστές της, πριν διορθώσει τα οικονομικά της». «Ομως», επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι, «ο κ. Σαμαράς χάσει την Κυριακή τις εκλογές, ο άκαμπτος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα βρει τη θεία δίκη του (Νέμεση)».
Στο άρθρο ακολουθεί μια μακροσκελής παράθεση δηλώσεων στις οποίες αποτυπώνεται το χρονικό της επίσπευσης των εκλογών κυρίως από τις αρχές Σεπτέμβρη και μετά. Σε όλο το κείμενο διαφαίνεται το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Τρόικας. Όμως, τώρα πια, όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, όλοι οι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και ΔΝΤ θεωρούν ότι «η Αθήνα θα χρειαστεί μια ακόμα μεγαλύτερη παράταση» από αυτή που δόθηκε πριν από έναν μήνα και «ο νικητής των εκλογών της Κυριακής θα κληθεί να γεφυρώσει ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου