Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Όχι από το Βερολίνο στην Ελληνική πρόταση της 6μηνης παράτασης



Η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup, διεμήνυσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το ελληνικό αίτημα, είπε ο κ. Γέγκερ, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.

Λίγο νωρίτερα, σε άλλο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal (WSJ), η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να εργασθούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τους όρους της παράτασης. 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το γεγονός πως ο Γερούν Ντέισελμπλουμ συγκάλεσε για αύριο Eurogroup, ενώ αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν με μία τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένουν σημαντικές.
Το ελληνικό αίτημα προτείνει να «προχωρήσουμε από κοινού σε μία επιτυχή ολοκλήρωση της παρούσας συμφωνίας», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πολύ κακό για αρχή». Ωστόσο, πρόσθεσε, το αίτημα αφήνει «ακόμη κάποια απόσταση» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Το έκτακτο Eurogroup θα συνέλθει αύριο Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.  
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα. 
H ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) εξετάζει την επιστολή της κυβέρνησης για να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση. Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.
«Πρόταση που προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εστάλη, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία - γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. 
Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου και συμπληρώνουν πως κατατέθηκε «μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».
Όπως έγινε γνωστό, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επίσης, τονίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ παραμένει η δέσμευση για άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει "ανάσες" στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019», συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Καταλήγουν δε ότι στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στο αίτημα παράτασης περιλαμβάνεται η δέσμευση της Αθήνας για τήρηση των υποχρεώσεών της απένατι σε όλους τους πιστωτές. 
Επίσης, βάσει του κειμένου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σκοπός της εξάμηνης επέκτασης είναι η συμφωνία για επίτευξη «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων. 
Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει μαζί με τους εταίρους προς την επιτυχή ολοκλήρωση της σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και την αναθεώρησή της. 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου