Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τετ α τετ Τσίπρα -Καμμένου για να "κλειδώσουν" οι κρίσεις στους Αρχηγούς



Σε συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου θα “κλειδώσουν” οι οριστικές αποφάσεις για τις κρίσεις Αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι πληροφορίες λένε ότι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προγραμματίζεται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Πριν απ΄ αυτή ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος θα “βάλουν κάτω” τα ονόματα και θα πάρουν τελικές αποφάσεις.


Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει σχηματίσει άποψη σχεδόν στο 100% και θα πάει στο Μαξίμου με συγκεκριμένη πρόταση. Πολλοί ίσως να εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δεν έχουν προλάβει να ασχοληθούν με το θέμα των κρίσεων. Οι πληροφορίες του Onalert.gr είναι διαφορετικές. Έχει υπάρξει έρευνα ,ενημέρωση και έχει και ο πρωθυπουργός προσωπική άποψη για το ηγετικό σχήμα των ΕΔ. Κι όχι μόνο από τους ΑΝΥΕΘΑ,ΥΦΕΘΑ και Γενικό Γραμματέα που είναι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΘΑ.

Υπάρχει απόλυτη συμφωνία απόψεων στα σενάρια των δύο εταίρων; Όχι είναι η απάντηση.

Για τον Α/ΓΕΕΘΑ φαίνεται ότι η επικρατούσα άποψη και στους δύο είναι η αποστρατεία. Από την στιγμή που έγινε σαφές με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, φαίνεται ότι η αλλαγή σελίδας στο ΓΕΕΘΑ είναι πιθανότατη.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν θέματα. Ποια είναι αυτά;

Πρώτα απ΄ όλα η τύχη του Α/ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά. Από το επιτελείο Καμμένου υπάρχουν πληροφορίες και κλίμα που δείχνουν ότι η απόφαση αποστρατείας του δύσκολα θα αποφευχθεί. Φαινεται ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελικοπτέρων NH-90. ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ συμφωνουν στην ύπαρξη του προβλήματος αλλά διαφωνούν στον τρόπο αντιιμετώπισής του. Η πλευρά του ΥΕΘΑ είναι υπέρ της μη παραλαβής του τελευταίου ελικοπτέρου αλλά από το ΓΕΣ εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πρόβλημα με την συντήρηση των ελικοπτέρων γενικά. Η πλευρά Καμμένου υποστηριζει ότι υπάρχουν “καραμπινάτες” παρατυπίες στην υπόθεση και κάνουν λόγο ακόμη και για ανυπαρξία “εγγυητικών επιστολών”. Κάτι που διερευνάται.

Αυτό είναι τέλος πάντων το θέμα που έχε προκαλέσει τριβή στην σχέση ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ.

Ωστόσο από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου μεταδίδεται ένα κλίμα προβληματισμού για την πιθανότητα αποστρατείας Μανωλά. Οι πληροφορίες που έχουν είναι θετικές και υπάρχει η άποψη ακόμη και για την προώθησή του στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ! Αυτό το σενάριο εξασφαλίζει και κάτι άλλο που θέλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την προώθηση του Β.Τελλίδη από την Στρατιά στη θέση του Α/ΓΕΣ.

Σ΄ αυτή τη περίπτωση βέβαια ανατρέπεται το μέχρι τώρα επικρατέστερο σενάριο που θέλει Α/ΓΕΕΘΑ τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολακη.

Στο ΓΕΝ υπάρχει ένα ακόμη θέμα που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δυο κυβερνητικούς εταίρους. Η πλευρά Καμμένου φέρεται να θέλει για Α/ΓΕΝ τον σημερινό “στόλαρχο” Π.Λίτσα. Κάτι που βρίσκει ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος έχει τα τελευταία 24ωρα στο μυαλό του όνομα που κάποιοι ίσως να χαρακτηρίσουν έκπληξη επειδή μέχρι τώρα δεν έχει “πάιξει” σε κανένα από τα σενάρια.

Στο ΓΕΑ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαραη με τον Α/ΑΤΑ Χρήστο Βαϊτση να έχει προβάδισμα σε όλα τα προγνωστικά που έχουν να κάνουν με την διαδοχή του Β.Τουρνά.

Συμπέρασμα; Μην βάζετε ακόμη στοιχήματα…


onalert 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου