Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Με το πιστόλι στον κρόταφο η κυβέρνηση.Απειλούν οι δανειστές.



Με το πιστόλι στον κρόταφο εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά το νέο μπαράζ πιέσεων από τους εταίρους, οι οποίοι απέρριψαν τη συμφωνία- γέφυρα που επιθυμεί το Μαξίμου, ενώ ο Σόιμπλε έστειλε τελεσίγραφο ζητώντας από τον Γ. Βαρουφάκη να παρουσιάσει το σχέδιο του στο έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης, διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει επισήμως να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αλλιώς θα βρεθεί στον αέρα την 1η Μαρτίου.


Το Μαξίμου, εν μέσω ασφυκτικού πλαισίου, διαμηνύει ότι η Αθήνα εμμένει στο αίτημα για "γέφυρα" έως ότου ολοκληρώσει και παρουσιάσει το πρόγραμμά της και επαναλαμβάνει ότι δεν διαπραγματεύεται με τελεσίγραφα.

Επισημαίνεται δε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή συμφωνία που να σχετίζεται με το τρέχον πρόγραμμα, μολονότι οι εταίροι σε αυτό το πλάνο επιμένουν.

Ο πυρετός στην κυβέρνηση έχει ανέβει με αποτέλεσμα να φτάσουμε, το απόγευμα της Παρασκευής, στο σημείο το Μαξίμου να διαψεύδει κύκλους του ΥΠΟΙΚ, που τηρούσαν σκληρή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι "δεν γίνεται να υπογράψουμε το πρόγραμμα. Θα πέσει η κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε στην απόφαση μας και θα υποστούμε τις όποιες συνέπειες".

Η κυβέρνηση αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους και σε αυτή τη φάση κινείται σε λεπτό πάγο, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων.

Παράλληλα, η Αθήνα βρέθηκε ενώπιον και μίας δυσάρεστης έκπληξης, όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ μετέφερε μήνυμα της Ουάσιγκτον που καλούσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους εταίρους της.



Τα βασικά σημεία του προγράμματος-γέφυρα

Για όλο το πλέγμα αυτών των θεμάτων, συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Μετά τη συνεδρίαση, έγινε γνωστό το σχέδιο του Μαξίμου:

Η κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τονίζοντας ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση. Το πρόγραμμα-γέφυρα, σημειώνουν, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Αν υπάρξει αυτή η αρχική συμφωνία, στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας.

Κεντρική θέση στις θέσεις της κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Αιτιολογώντας περαιτέρω τις θέσεις της, η Αθήνα σημειώνει ότι το πρόγραμμα-γέφυρα «δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους).

Η κυβέρνηση, τέλος, επαναλαμβάνει ότι «θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».


Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για «πρόγραμμα-γέφυρα»

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος μνημονίου ώστε να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία.

Ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή λήψη μέτρων που θα ξεφεύγουν από το πνεύμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το αίτημα της κυβέρνηση για ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» δίμηνης διάρκειας μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη μέρα δεν έγινε δεκτό, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί το μνημόνιο χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε ότι το Βερολίνο ζητάει από την Αθήνα να υποβάλει προτάσεις μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η καθοριστική συνεδρίαση, όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, είναι πάντως στο Εurogroup της 16ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.



Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).



«Δεν θα δεχτούμε συμφωνία που διατηρεί το τρέχον πρόγραμμα»

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Εμείς δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε συμφωνία που να μην αφορά σε ένα νέο πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της στο Eurogroup.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά το «όχι» Σόιμπλε στο «πρόγραμμα-γέφυρα», ο οποίος είπε: «Όλος o ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο λέει «όχι» σε φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις, επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου