Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση - Μέρκελ: Η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό



Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας.
Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα.
Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Διάλογος Μέρκελ - Τσίπρα
Μέρκελ σε Τσίπρα: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να εχουμε μια καλή συνεργασία αν και υπάρχουν δυσκολίες".

Τσίπρας: «Το ελπίζω»
Δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών προσερχόμενοι στην Σύνοδο Κορυφής
«Είμαι πεπεισμένος οτι όλοι μαζί θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση, ώστε να τελειώσουμε με τους όρους της λιτότητας, να ανασχεθει η ανθρωπιστική κρίση και να επανέλθει η κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη (σ.σ. στην Ελλάδα), αρκεί να τηρούνται οι κανόνες» πρόσθεσε.

«Το μόνο που μπορώ να πω ότι η Ευρώπη πάντα στοχεύει να βρει μια συμβιβαστική λύση, και αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης ...», είπε. «Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να πούμε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται φυσικά από την τήρηση των κανόνων».

«Περιμένουμε να δούμε τι προτάσεις θα κάνουν οι Έλληνες. Αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα. Έτσι έχουμε σε λίγες ημέρες»
, είπε στους δημοσιογράφους.

«Είμαι ανήσυχος», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του, για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. «Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».  
«Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:«Οσο περισσότερο διαρκεί το αδιέξοδο, τόσο χειρότερα για τη Βρετανία».

Ο Κάμερον επιβεβαίωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται μια έντιμη, καλή ευκαιρία», ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο καγκελάριος τόνισε, πως «πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα αυτό που είχε γίνει με την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη χρειαζόταν χρήματα για τις τράπεζές της αλλά δεν ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατέστη δυνατό να βρεθεί από κοινού μια λύση».

Ο κ. Φάιμαν διαμήνυσε για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.

«Θα πρέπει να προσεγγίσουμε μεταξύ μας και να μην περιμένουμε να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση» επισήμανε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ζητά την τήρηση των συμφωνιών, αλλά και να υπάρχει αμοιβαία προσέγγιση για να βρεθεί ένας δρόμος.

Ο ίδιος πιστεύει, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα δρόμους ως δυνατότητες γεφυρώματος για να εξετάσουν αν είναι σωστά αυτά που λέει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία, θέλει, όπως ανέφερε ο κ. Φάιμαν, να αντικαταστήσει αναποτελεσματικά και αντικοινωνικά μέτρα με την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, και εδώ θα πρέπει η ΕΕ να δείξει ότι υποστηρίζει εξ αρχής αυτό τον δρόμο, με ταυτόχρονη αυστηρή τήρηση των συμφωνιών.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου