Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί η παράταση είναι τετράμηνη και όχι εξάμηνη



Σε πολιτική συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, στη βάση του τρέχοντος προγράμματος και όχι στο πρόγραμμα αυτό καθ ' αυτό κατέληξαν οι πυρετώδεις επαφές που προηγήθηκαν του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία περιλαμβάνεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες έχουν δημοσιονομικό κόστος. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί ζητούν από την ελληνική πλευρά να
συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δηλώνει ότι σκοπεύει να υλοποιήσει. «Θα δώσουμε κείμενο μεταρρυθμίσεων το αργότερο έως τη Δευτέρα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας», λέει η ελληνική πλευρά. Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ύψος του οποίου, όπως επισημαίνεται, θα κριθεί ανάλογα με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.
Μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοεί η κάθε πλευρά με τις μονομερείς ενέργειες, αν για παράδειγμα α ρύθμιση των 100 δόσεων στα ληξιπρόθεσμα, ή αν τα εργασιακά, θα θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες ή όχι. Διότι, ουσιαστικά, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν σήμερα σε μία πολιτική συμφωνία, το τεχνικό κομμάτι της οποίας θα συμφωνηθεί από κοινού το αμέσως επόμενο διάστημα.
Γιατί δόθηκε τετράμηνη – και όχι εξάμηνη – παράταση
Η παράταση για τέσσερις (μέχρι τον Ιούνιο) και όχι για έξι μήνες, όπως ζητούσε η κυβέρνηση, δόθηκε μετά από απαίτηση των ευρωπαίων, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Οι εταίροι με την τετράμηνη παράταση ουσιαστικά καλούν την κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει άμεσα τη δέσμευή της για δημοσιονομική ισορροπία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών της, με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Και η τετράμηνη παράταση, αντί για εξάμηνη, υιοθετείται προκειμένου να υπάρχει ακόμα ένα κομβικό χρονικό σημείο για αυστηρό έλεγχο της προόδου από τους θεσμούς(πρώην τρόικα), καθώς στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ.ευρώ στην ΕΚΤ, τα οποία προστίθενται στα 5,2 δισ.ευρώ που αφορούν δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου. Εάν τα καταφέρει, τότε θα έχουν μπει οι βάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία των δύο πλευρών, που θα περιλαμβάνει και τη νέα ρύθμιση -όχι κούρεμα- στο ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου