Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Πέντε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας



Σε κατάσταση... νευρικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις ηχηρές διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία της Παρασκευής.
Η αναταραχή που προκλήθηκε, ωστόσο, από τη δημοσιοποίηση της επίσημης θέσης του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, ευρωβουλευτή Μανόλη Γλέζου ήταν αυτή που δημιούργησε και τα μεγαλύτερα προβλήματα.


Μανώλης Γλέζος
Η απάντηση της κυβέρνησης στον κ. Γλέζο θα μπορούσε να θεωρηθεί «δηκτική» καθώς ανέφεραν ότι «είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».


Σοφία Σακοράφα
Μετά τον Μανόλη Γλέζο, όμως, και η Σοφία Σακοράφα έδειξε να είναι σφόδρα ενοχλημένη από τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι εκτός του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε μιλήσει για ακύρωση του μνημονίου.
Άλλα τρία κορυφαία στελέχη, ωστόσο, δείχνουν τη δυσφορία τους για τη συμφωνία ενώ η ιστοσελίδα iskra που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας φιλοξενεί άρθρα πολύ σκληρά για τη στάση της κυβέρνησης.

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Λαφαζάνης σε μια συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στο πρόγραμμά της και δεν θα γίνει όμηρος σχεδιασμών και μεθοδεύσεων.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως η χώρας μας δεν πρέπει και δεν θα εκβιαστεί. «Δεν πρόκειται να γίνει δεύτερη Κύπρος. Δεν μπορεί και δεν θα ακυρώσει τη λαϊκή αγωνιστική βούληση» τονίζει ο υπουργός και καταλήγει πως «Τρόικα και μνημόνια έχουν γίνει παρελθόν και δεν θα βρικολακιάσουν» και πως η κυβέρνηση δεν θα μετατραπεί σε όμηρο του γερμανικού σκληροπυρηνικού συντηρητισμού.

Αλέξης Μητρόπουλος
Προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Πρόκειται για προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα με πολλές δεσμεύσεις, πολύ σαφείς για την ελληνική πλευρά και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τους όρους του κειμένου για το ζήτημα του χρέους, την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον προσβλητικό, όπως τον χαρακτήρισε, όρο για τα 11 δισ. τα οποία «ούτε καν λογιστικά δεν θα είναι εδώ πλέον». Αν και τόνισε ότι δεν έχει καμία διάθεση κριτικής στην κυβέρνηση σπεύδοντας μάλιστα να της δώσει συγχαρητήρια, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι σε βάρος της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για μίσος, μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών και κυρίως της γερμανικής πλευράς.
«Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα περιμένουν την περιγραφή σκληρών μέτρων. Αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα και τη σκληρότητά του αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η τελική συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις όπως «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευση για τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους στο ακέραιο και εγκαίρως», η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο της Παρασκευής για το χρέος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταίροι εκβιάζουν την Ελλάδα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συντάξει λίστα καθ' υπαγόρευσιν των δανειστών, υπογραμμίζοντας, επίσης ότι η νέα συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις που να δεσμεύουν έναν περήφανο λαό.
Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι. «Θεωρώ ότι οι δανειστές θα επιμείνουν όχι μόνο στο να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι, που ταλανίζουν ακόμη την κοινωνία μας, αλλά θα επιμείνουν στη ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης».

 Γιώργος Κατρούγκαλος
Η συμφωνία με τους εταίρους δεν σημαίνει πως «εξαφανίζονται οι κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση, τόνιζε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν υποχωρήσεις σε σημεία που ο ίδιος θεωρεί αδιαπραγμάτευτα. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι μια «συμφωνία εκεχειρίας», και όχι μια οριστική συμφωνία, που επιτρέπει όμως στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της διαπραγμάτευσης που κάνει η νέα κυβέρνηση και των όσων είχαν συμφωνηθεί από τους προκατόχους της, εξηγώντας ότι με τη νέα συμφωνία οι δανειστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τον πολιτικό σχεδιασμό της Αθήνας, ούτε να «βλέπουν στην κρεβατοκάμαρα».

Ως παραδείγματα ανέφερε την ακύρωση των «αντισυνταγματικών απολύσεων» δημοσίων υπαλλήλων και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Διευκρίνισε ακόμα πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας, καθώς ούτως ή άλλως δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί εντός λίγων μηνών.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου