Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

CNN: Οι 7 λόγοι που ένα Grexit δεν θα ήταν καταστροφικό



Το λεγόμενο Grexit φαίνεται ότι έρχεται πάλι στο προσκήνιο, ύστερα από τις χθεσινές άκαρπες συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στη ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.Αλλά κατά κάποιο τρόπο η λέξη, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει φρικάρει τις παγκόσμιες αγορές, όπως παλιότερα.Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει τους επτά λόγους, για τους οποίος, μια ενδεχόμενη έξοδος της
Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν και αναμφίβολα επώδυνη, δεν θα είναι στον ίδιο βαθμό που ήταν το 2012 ή 2010, όταν η ευρωζώνη βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.
1. Ισχυρότεροι πιστωτές:
Η δομή του χρέους στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές.
Αυτή η αναλογία έχει αντιστραφεί από τότε – τα τελευταία στοιχεία από την Open Europe δείχνουν ότι το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τώρα στην κατοχή των κυβερνήσεων και άλλων οργανισμούς, όπως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε ένα πιθανό Grexit.
2. Ο κίνδυνος εξαπλώνεται
Πλέον δεν υπάρχει μια ιδιωτική τράπεζα που να κατέχει το ελληνικό χρέος, οπότε σε περίπτωση Grexit, ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος. Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια που κατείχαν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Wells Fargo και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος.
3. Δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο
Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, ωστόσο, οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία τα καταφέρνουν πολύ καλά δουλεύοντας σκληρά μέσα από τα οδυνηρά προγράμματα διάσωσης που της έχουν επιβληθεί.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, διότι ο φόβος πως θα υπάρξει ντόμινο σε περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει περάσει πια.
4. Στήριξη από την ΕΚΤ
Αν και αρχικά υπήρχε μεγάλος δισταγμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τελικά σε QE τον Ιανουάριο, κάνοντας τους επενδυτές χαρούμενος. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1.3 εκατ. δολαρίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομίας της Ευρωζώνης.
5. Οικονομική ανάπτυξη
Αν και η Ευρώπη δίνει μάχη εδώ και αρκετό καιρό με την ύφεση, τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2012 που ήταν πιθανό ένα Grexit.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε και πάλι το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας άνοδο που νίκησε όλες τις προσδοκίες. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το φθηνό πετρέλαιο, η πτώση των τιμών και η εξασθένηση του ευρώ θα τονώσουν την οικονομία της.
6. Νέο σχέδιο για τα κράτη μέλη
Όταν η κρίση «χτύπησε» για πρώτη φορά την Ευρωζώνη το 2010, οι ηγέτες της δεν είχε κανένα σχέδιο σε περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύσει να βγει εκτός Ευρωζώνης.
Από τότε, η Ευρωζώνη οχυρώθηκε καλύτερα ιδρύοντας το ταμείο διάσωσης με κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολαρίων, ενώ επίσης δημιουργήθηκαν και κάποιοι κανόνες για το πότε οι χώρες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.
7. Τα αποθέματα αυξάνονται
Οι επενδυτές φαίνονται ατάραχοι από την προοπτική μιας ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη. Παρά το ελληνικό αδιέξοδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Φωτογραφία: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου