Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Πράσινο» από τη γερμανική Βουλή για το ελληνικό αίτημα της τετράμηνης παράτασης - «Ναι» και από το EFSF



Με 542 «ναι», 32 «όχι» και 13 αποχές επί του συνόλου των 587 παρόντων βουλευτών, η γερμανική βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγνγκ Σόιμπλε εξέφρασε την κατανόησή του για την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στη Γερμανία έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. «Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής.
Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ.


Ο κ. Σνάιντερ τόνισε ότι συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη,αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του SPD για τα δημοσιονομικά επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, ώστε ο κάθε Έλληνας -και όχι μόνο ο απλός κόσμος- να συμβάλει στον στόχο εξοικονόμησης. «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Αυτό αποτελεί όρο για το SPD», τόνισε.

Απευθυνόμενος στην Αριστερά (Die Linke), ο κ. Σνάιντερ ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζει αυτό που απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο και υπενθύμισε ότι ο ΣυΡιζΑ έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με ένα «ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα».

Για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και της ΔΝΤ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παράταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή και ζήτησε, αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης - διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα».

Ο κ. Γκίζι τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ενίσχυση της παιδείας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Τόνισε πάντως ότι, ακόμη και αν αυτά δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης αυτή τη στιγμή «υπερψηφίζουμε την παράταση του πακέτου βοήθειας για τέσσερις μήνες ώστε η Αθήνα να πάρει μια ανάσα και να μπορέσει να επεξεργαστεί νέα σχέδια ώστε να ανακάμψει οικονομικά».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του θα στηρίξει το πακέτο μέτρων -αν και απορρίπτει το περιεχόμενο του πακέτου- καθώς, όπως υποστήριξε, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μην ωθήσουμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη χώρα εκτός Ευρωζώνης».

«Ναι» και από EFSF

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα σύμβαση θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015.

Μετά την απόφαση αυτή, τα 1,8 δισ. ευρώ που είναι ακόμα διαθέσιμα για την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτούν ως τις 30 Ιουνίου του 2015. Με την εκταμίευση να εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του EFSF.

Ως σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα και την παράταση της διαθεσιμότητας των πόρων του Ταμείου προς τη χώρα για τέσσερις μήνες.

O κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού και πως θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ότι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου.

Κέρδος online  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου