Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Κοντά σε συμφωνία για παράταση



Διαμορφώθηκαν οι συνθήκες συμφωνίας για μία κοινή ανακοίνωση, η οποία παρουσιάζεται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, γνωστοποίησαν ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο πνεύμα, και το Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την παράταση που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Ακολούθησε ανάλογη επιβεβαίωση από ευρωπαίους και γερμανούς αξιωματούχους.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά σε 4μηνη παράταση στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος, στο οποίο ωστόσο δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά προσθήκη μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση (φορολογικό, φοροδιαφυγή, αναδιοργάνωση του κράτους), οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Μετά την παρέλευση του 4μήνου θα αποφασιστεί νέο πρόγραμμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και πως θα υπάρξει ευελιξία από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ελλάδα θα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ή την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, οι 19 υπουργοί συνεδριάζουν προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη συμφωνία.

To Reuters μεταδίδει, πως αυτή τη στιγμή ο Ντάισελμπλουμ παρουσιάζει το 2σέλιδο κείμενο της συμφωνίας. Στόχος είναι η συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει τομείς που αφορούν στην παράταση και το πέρασμα κατόπιν σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη συνεδρίαση, ο Σόιμπλε αλλά και άλλοι υπουργοί κατέθεσαν νέα σχέδια προτάσεων. Η Γερμανία φέρεται να ζητεί ένα σαφές κείμενο με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά και το θέλει μέχρι τη Δευτέρα.

Ο επίτροπος Μοσχοβισί ανάρτησε ένα tweet στο οποίο με εύγλωττο τρόπο δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου