Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Όλη η αλήθεια: Γιατί δεν κυρώνουν τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή



Μια εικόνα από το μέλλον: Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση τη συμφωνία του Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η αντιπολίτευση ζητάει ονομαστική ψηφοφορία. Η συμφωνία περνάει με συντριπτική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αλλά 10 ή ακόμη και 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε την καταψηφίζουν είτε απλώς δεν την ψηφίζουν (λευκό ή αποχή).

Δηλαδή η κυβέρνηση που στηρίζεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ουσιαστικά έχει χάσει τη δεδηλωμένη σε ένα κορυφαίο θέμα για τη χώρα και βρίσκεται υπό την ιδιότυπη «ομηρία» κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτών που η ίδια αποκαλούσε επί μήνες «μνημονιακά».
Άρα, σε τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είτε θα πρέπει να ζητήσει νέες εκλογές ή έστω να κάνει ανασχηματισμό καθώς ενδέχεται να βρεθεί στη δυσχερέσταση θέση να έχει υπουργούς που αντιδρούν δημοσίως στις κεντρικές επιλογές του οργάνου στο οποίο συμμετέχουν.
Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση κατά πάσα βεβαιότητα -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- δεν θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές που έγινε στο Eurogroup δια χειρός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Πάντως οι απόψεις στην κυβέρνηση είναι μοιρασμένες. Υπάρχει ένα κομμάτι που συντάσσεται με τη σοφιστεία ότι αφού είναι απλώς μια επέκταση της δανειακής σύμβασης δεν χρειάζεται νέα έγκριση. Η δε δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι «η κυβέρνηση δέχεται κριτική από αυτούς που δεν φέρανε καν την πρώτη σύμβαση στη Βουλή» είναι χαρακτηριστική της επιχειρηματολογίας αυτής της πλευράς.
Μάλιστα, ο κ. Παππάς ουσιαστικά αποκάλυψε τη μεθοδολογία που θα τηρήσει η κυβέρνηση σε σχέση με τη σύμβαση: "Όλα τα κομμάτια της συμφωνίας που πετύχαμε θα γίνουν κοινοβουλευτικό έργο και τότε όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους", είπε χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση διακινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο των δανειστών, κυρίως της Γερμανίας που επέλεξε τον σταθερό κοινοβουλευτικό δρόμο και ζήτησε από τους βουλευτές της να εγκρίνουν την παράταση.
Ενδεικτικές πάντως του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας είναι οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς αν πρέπει αυτή η συμφωνία να έρθει στη Βουλή ήταν κατηγορηματικός «Δεν αποφασίσαμε τι θα γίνει. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρέπει να έρθει, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στη Βουλή. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην πολιτική γραμματεία. Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να έρθει, από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει», είπε.
Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας χθες στην εκπομπή της Έλλης Στάη στα Παραπολιτικά fm, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: Πρώτον αν η κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της προηγούμενης σύμβασης και συνεπώς των μνημονίων και δεύτερον, ότι προέχει το κυβερνητικό νομοθετικό έργο ώστε να αρχίζουν να έρχονται τα νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς καθυστέρηση και έπεται η κύρωση συνολικά της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου