Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βόμβα από τη Μέρκελ:Δε φοβόμαστε το Grexit. Πάρτε πίσω τις υποσχέσεις σας



Ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα ξέσπασε ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση Σόιμπλε- Βαρουφάκη και τη σειρά συναντήσεων Τσίπρα με ευρωπαίους αξιωματούχους και τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Σε έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters, η γερμανική πλευρά ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία περί τερματισμού της λιτότητας και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνείς δανειστές.


Το Βερολίνο, σύμφωνα με την DW, αποδέχεται την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι προσχέδιο για τη συνεδρίαση του Euro Working Group και πως δεν αποτελεί βάση συζήτησης στις επαφές Σόιμπλε- Βαρουφάκη. Προσθέτει δε ότι το έγγραφο δεν διέρρευσε από το Βερολίνο, αλλά από τις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε κάνοντας λόγο για "σκληρή τοποθέτηση" με αιτήματα που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, καθώς προσκρούουν στην εντολή του ελληνικού λαού. Διαβεβαιώνουν δε ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα εκτιμά επίσης ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται αποδεικνύουν ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.

Το έγγραφο είχε γίνει γνωστό στην κυβέρνηση πριν το δημοσιοποιήσει το Reuters και γι' αυτό ο κ. Τσίπρας -στις δηλώσεις του στο Ελιζέ- υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη "δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές".

Ανταπαντώντας, γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να λάβει βοήθεια εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και δεν υπάρξει πρόγραμμα. Σημείωσε δε ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και ο χρόνος τελείωσε.

"Η χρηματοδότηση της χώρας γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, υπάρχουν ισχυρά πολιτικά και νομικά κωλύματα για να αλλάξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ, στο γερμανικό Κοινοβούλιο υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. Οι Γερμανοί βουλευτές έχουν άγριες διαθέσεις για την Ελλάδα και δεν θα κάνουν πίσω, ακόμη κι αν ο Σόιμπλε έδινε το πράσινο φως για αλλαγές", είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Βερολίνο δεν φοβάται ένα Grexit και πως χωρίς χρηματοδότηση το μέλλον είναι σκοτεινό.

Νωρίτερα, η καγκελάριος Μέρκελ είχε δηλώσει: "Δεν βλέπω κάποια ουσιώδη διαφορά στις απόψεις άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, στο θέμα της Ελλάδας". Πρόσθεσε πάντως ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Το πνεύμα του Βερολίνου μετέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε ότι αν η Ελλάδα δράσει μονομερώς και δεν τηρήσει τις συμφωνίες δεν θα λάβει άλλη χρηματοδότηση.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Σύμφωνα με το Reuters, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

"Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά", σημειώνεται στο έγγραφο.

"Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς", συνεχίζει το κείμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της οικονομικής στήριξής της από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Θέλει επίσης να βάλει τέλος στις επιθεωρήσεις της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), καθώς η παρουσία των εκπροσώπων της στην Ελλάδα για πολλούς έχει καταστεί συνώνυμη με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Το γερμανικό έγγραφο πάντως δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η τρόικα στη θέση της.

Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα -πριν την πληρωμή τόκων- 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο.

Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.

"Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου", υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Δεν είναι σαφές πόσης υποστήριξης θα τύχει στις συνομιλίες στην ευρωζώνη η θέση της Γερμανίας, που φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου