Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κολλημένοι με το Internet οι Έλληνες



Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί αύριο σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη χώρα μας το σερφάρισμα στο Internet έχει γίνει εθνική ασχολία καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων είναι κάθε μέρα online. 

Πρωταθλητές είναι οι νέοι μεταξύ 16 – 24 ετών που μπαίνουν στο Internet καθημερινά σε ποσοστό 88% ενώ σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει και οι άνω των 55 καθώς μπαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο σε ποσοστό 67% .
Οι μισοί από τους χρήστες μπαίνουν στο Internet αρκετές φορές τη μέρα και μάλιστα για προσωπικούς λόγους ενώ οι άντρες φαίνεται ότι περνούν 11 λεπτά περισσότερα στο Internet από τις γυναίκες κάθε μέρα, διαφορά αμελητέα δεδομένου ότι και τα δύο φύλα αφιερώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 2 ώρες στο διαδίκτυο/ημέρα (Άνδρες: 140’ Γυναίκες:129) .

Κατά μέσο όρο οι Έλληνες χρησιμοποιούν 1,9 συσκευές για να συνδεθούν online, με πιο δημοφιλή συσκευή για πρόσβαση στο Internet τον υπολογιστή (66%) ενώ ακολουθεί από κοντά και το smartphone (42%) . 

Η ανοδική χρήση του Mobile Internet επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του αντίστοιχου τμήματος της WIND: οι συνδρομητές της εταιρείας κάνουν κατά μέσο όρο 700 MB χρήση δεδομένων τον μήνα για να μπουν στο Internet από το smartphone τους. Μάλιστα το 2014 σημειώθηκε έκρηξη στη συνολική χρήση δεδομένων από το κινητό για τους πελάτες WIND καθώς αυξήθηκε κατά 180% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Για ποιο λόγο μπαίνουν οι Έλληνες στο Internet από το κινητό τους ; Κυρίως χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης (31%), μπαίνουν στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το YouTube, το Facebook, το Twitter και το Instagram (25%), ελέγχουν τα mail τους (25%), παρακολουθούν βίντεο (25%) και ακούν μουσική (22%). 

Με τη χρήση του Internet να αυξάνεται συνεχώς και καθώς 3 στα 5 παιδιά ηλικίας 7 με 12 ετών χρησιμοποιούν το Internet καθημερινά το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. 

H Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα online έρευνα με συμμετοχή 1000 χρηστών  οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο αν και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε: 

• 7 στους 10 (67.58%) γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών και 8 στους 10  γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας στο Facebook χωρίς αυτός να «παρεξηγηθεί» καθώς το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες. 

• Ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους καθώς 4 στους 10 δε γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου 

• Η συντριπτική πλειονότητα (70,42%) δε γνωρίζει από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό “gmail”, και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο ένα 29.57% απαντά σωστά, ενώ ένα 23.34% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.

• Μόνο 28.38% απαντά σωστά πως όταν στέλνουμε ένα e-mail σε αποδέκτες που είναι όλοι δικοί μας φίλοι, βάζουμε όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «BCC (blind carbon copy)», καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα αν είναι όλοι και μεταξύ τους φίλοι, οπότε θέλουν να γίνει γνωστή η ηλεκτρονική τους διεύθυνση (που αποτελεί προσωπικό δεδομένο). 

• Σχεδόν 1 στους 2 (42.83%) πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, μια ενέργεια που απαγορεύεται…

Η online έρευνα υποστηρίχθηκε από την εκστρατεία ενημέρωσης kids@safety της WIND, μια πρωτοβουλία της εταιρείας για την ασφαλή χρήση του Internet και του κινητού από παιδιά και εφήβους. 

Η εκστρατεία kids@safety, Internet, κινητό και παιδί (www.facebook.com/KidsAtSafety) ξεκίνησε το 2009 και σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει μέχρι σήμερα διανείμει περισσότερα από 250.000 ενημερωτικά έντυπα σε 5.000 σχολεία ανά την Ελλάδα ενημερώνοντας περισσότερους από 240.000 μαθητές για την ορθή χρήση του διαδικτύου. 

Ιδιαίτερα σημαντικός άξονας της εκστρατείας είναι η υποστήριξη της δράσης Cyberkid από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ξεδιπλώνεται μέσω του ιστοχώρου www.cyberkid.gr, της ειδικής εφαρμογής Cyberkid app και της τηλεφωνικής γραμμής Cyberalert, 11188. 



sofocleusin 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου