Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τα scam email είναι μια επικερδής επιχείρηση



Αν και ο μέσος χρήστης δεν βασίζεται στην ανταλλαγή email ως τρόπο για  να διατηρεί επαφή με φίλους, το email όμως είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας των επιχειρήσεων, κάτι που ξέρουν πολύ καλά οι απατεώνες του κυβερνοχώρο για να στήσουν τις παγίδες τους, με τα scam email.Το να αναγνωρίσει κάποιος ένα scam email δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλέον, βασίζονται σε διαφορετικά φίλτρα για να εντοπίσουν spam ή επικίνδυνο μηνύματα και να τα εμποδίσει να φτάσουν στο Inbox των
χρηστών.

Ωστόσο, έχουν βρεθεί τρόποι ώστε τα scam να παρακάμπτουν τα φίλτρα αυτά, τις περισσότερες φορές, και τα μηνύματα αυτά να φτάνουν στους χρήστες, οι οποίοι επιλέγονται βάση του προφίλ τους και των συνηθειών τους στο διαδίκτυο.

Το FBI δημοσίευσε μια προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα για τη απάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Εργασία από το σπίτι”, που έχει στόχο την φοιτητική κοινότητα και επιδίωκε να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των φοιτητών για χρήματα. Το μήνυμα επινοήθηκε για αυτήν την κατηγορία ατόμων, προσφέροντας ελκυστικές απολαβές σε αντάλλαγμα λίγης εργασίας και μάλιστα, από το χώρο τους. Ωστόσο, το η απάτη απαιτεί από το θύμα να κινήσει κάποια χρήματα μέσω του δικού του τραπεζικού λογαριασμού.

Οι απατεώνες που στοχεύουν επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό είδος scam. Δελεάζουν το θύμα με μεγάλα βραβεία, ώστε να νομίζει ότι θα μπορούσε να βάλει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στη τσέπη του.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που συμμετέχουν σε αυτά τα κόλπα είναι καλά οργανωμένοι και κάνουν τη δουλειά τους, μελετώντας το στόχο τους πριν χτυπήσουν. Μερικές φορές, χρησιμοποιούν το λογαριασμό email ενός μεγάλου στελέχους σε μια εταιρεία και απαιτούν από τον υπεύθυνο, πχ. Ταμία, να στείλει ένα έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό που όμως ελέγχουν.

Τα scam email που στοχεύουν σε επιχειρήσεις δεν είναι τόσο συχνά όσο αυτά που στοχεύουν σε μεμονωμένους χρήστες, αλλά είναι σίγουρα πιο επικερδή για τους απατεώνες. Σε μια πρόσφατη έκθεση από το Internet Crime Complaint Center (IC3), αναφέρθηκε ότι σε 14 μήνες η ζημιά από τέτοια scam email σε επιχειρήσεις έφτασε τα $215 / €191 εκατομμύρια, τα περισσότερα από τα οποία κατέληξαν σε Ασιατικές Τράπεζες.

Οι οργανώσεις προστασίας του διαδικτύου συμβουλεύουν για τη προσοχή στα εισερχόμενα email και δίνουν οδηγίες για το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τέτοιου είδους απάτες.

Το διαβάσαμε στο SecNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου