Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Στις 15:00 ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - Στην Αθήνα αύριο τα τεχνικά κλιμάκια



Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκινούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις εργασίες τους τα τεχνικά κλιμάκια με συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα, παρά τη χθεσινή εικονα εμπλοκής.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία.

Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Οι σημερινές συζητήσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικές θεωρούνται και οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας αύριο με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άν. Γκουρία και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς.

Σχολιάζοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Βήμα»: «Από όσο γνωρίζουμε, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό και διαπραγματεύονται. Έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στον βαθμό που θα ζητηθεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμφωνηθεί».
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα σημείωσε: «Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε είναι αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ, δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στον βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει.
»Θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα».
Στο Παρίσι απόψε Τσίπρας - Βαρουφάκης
Ενόψει της αυριανής συνάντησής του στον ΟΟΣΑ με τον γενικό γραμματέα Άνχελ Γκουρία, καθώς επίσης και με εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Παρίσι.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, αύριο το πρωί θα έχει ο πρωθυπουργός συνάντηση εργασίας με τους εμπειρογνώμονες και τον Άνχελ Γκουρία. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις 16:30 ώρα Ελλάδας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ οργανώνει και συνάντηση με στελέχη του Οργανισμού, αλλά και εξωτερικούς προσκεκλημένους, ενώπιον των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει (στις 17:00) ομιλία με θέμα: «Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν χθες δημοσιεύματα περι εγκατάστασης, από σήμερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τεχνικών συμβούλων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου