Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

2 Χρόνια Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών «Νοιάζομαι»



Η εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών «Νοιάζομαι» ιδρύθηκε στις αρχές του 2013, έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Πέλλας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ», το οποίο ανέλαβε την εκπαίδευση και την υποστήριξη της ομάδας.
Στα δυο χρόνια λειτουργίας, με τη στήριξη πάντα της τοπικής κοινωνίας, καταφέραμε να υλοποιήσουμε δράσεις που βοήθησαν λίγο ή και περισσότερο την τοπική κοινωνία.
Η λειτουργία του Κοινωνικού Καταστήματος Ρούχων ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους, κάτι που στην ουσία έλειπε από την πόλη μας.

Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ρούχα, παιχνίδια και άλλα είδη για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Μέχρι στιγμής έχουμε εξυπηρετήσει 1188 οικογένειες. Παράλληλα εξυπηρετήσαμε και άλλους φορείς με την αποστολή δεμάτων, όπως τους Γιατρούς του Κόσμου, Κοινωνικούς Πολυχώρους της Θεσσαλονίκης για την στήριξη αστέγων, φυλακισμένους στις φυλακές Διαβατών, κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα Γιαννιτσών κλπ.
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης μας, ξεκίνησε και η συλλογή φαρμάκων. Στις 14 διανομές που πραγματοποιήθηκαν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 3.215 σκευάσματα, τα οποία διατέθηκαν στους Γιατρούς του Κόσμου και στο Κοινωνικό Ιατρείο Γιαννιτσών.
Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας ήταν πολύ σημαντική γιατί μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους συλλόγους, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να συμμετάσχουμε σε κοινές δράσεις. Μία από τις δράσεις αυτές, σε συνεργασία πάντα με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας ήταν η συλλογή τροφίμων για τις άπορες οικογένειες της περιοχής μας με περίπτερο στην παραμυθούπολη τα Χριστούγεννα, συλλογή τροφίμων στο Δημαρχείο το Πάσχα κλπ.
Συνεργαστήκαμε με επιτυχία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Γιαννιτσών και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» του Συλλόγου Ελπίδα, για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Για τον ίδιο σκοπό δώσαμε το παρόν και στην εθελοντική αιμοδοσία της Καλής Σκύδρας. Έτσι μαζί και με τις εγγραφές που έγιναν στο γραφείο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, καταφέραμε να εγγράψουμε 229 εθελοντές δότες.

Στηρίξαμε με εθελοντές μας τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων της πόλης μας όπως είναι ο “Δρόμος θυσίας Γιαννιτσών” – “Pella Half Marathon” και ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος”.
Συμμετείχαμε σε δράσεις καθαρισμού και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων στα πλαίσια πανελληνίων εκστρατειών (lets do it κλπ) στην περιοχή «Πλατανάκια» και σε πάρκα της πόλης μας.

Τέλος ξεκινήσαμε μια σημαντική συνεργασία με το ΙΕΚ ΕΚΑΒ της Πυλαίας Θεσσαλονίκης και το ΕΚΑΒ Γιαννιτσών για την εκπαίδευση πολιτών στις πρώτες βοήθειες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρία πιστοποιημένα σεμινάρια στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και προγραμματίζονται και άλλα σε απλές πρώτες βοήθειες.
Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας έπειτα από τα δυο χρόνια λειτουργίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά:
Το Δήμο Πέλλας και τη ΔΗΚΕΠΑΠ για τη διαρκή στήριξη της ομάδας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε για την παραχώρηση χώρου στις εργατικές κατοικίες Γιαννιτσών, για τη στέγαση του κοινωνικού καταστήματος ρούχων.

Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» που βρίσκεται πάντα δίπλα μας και υποστηρίζει - συντονίζει την ομάδα.
Το Σύλλογο «Ελπίδα» για την εκπαίδευση, τη χορηγία του υλικού, τις δωρεάν μεταφορές των δειγμάτων και τη στήριξη του στις εκδηλώσεις μας.
Το Σύλλογο Καρκινοπαθών Γιαννιτσών για την παραχώρηση της υποδομής του γραφείου του, για τις διοικητικές ανάγκες της ομάδας μας.
Το προσωπικό του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και το του ΕΚΑΒ Γιαννιτσών για τις εκπαιδεύσεις που προσφέρουν στις πρώτες βοήθειες.
Τα ΚΤΕΛ Πέλλας για τη δωρεάν μεταφορά των φαρμάκων και των δεμάτων των ρούχων.
Τα Σχολεία, τα φαρμακεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Πέλλας και τους πολίτες που προσέφεραν φάρμακα στην ομάδα.
Τους εθελοντές της ομάδας που αφιερώνουν το χρόνο τους για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων
Τέλος όλο τον κόσμο, γνωστό και άγνωστο που μας στηρίζει στις δράσεις μας.


Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας «Νοιάζομαι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου