Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο Ισπανός Οικονομικών επιμένει."Η Ελλάδα χρειάζεται 30 με 50 δις για να σωθεί"



Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος υποστήριξε εκ νέου την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ως τον Ιούνιο, όταν η παράταση της δανειακής της σύμβασης εκπνέει, και άρα είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της.Πάντως, λίγο αργότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό. Ο Ντε Γκίντος - οι δηλώσεις του οποίου,
μόλις πριν από δύο ημέρες, περί τρίτου προγράμματος στήριξης για την Αθήνα διαψεύσθηκαν από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ - επέμεινε ότι κάποια μορφή προγράμματος μοιάζει όλο και πιο πιθανό να υπάρξει.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας επανέλαβε εξάλλου την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του.

«Εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο (...) θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με την Ελλάδα, είτε το αποκαλέσετε σύμφωνο, είτε συμφωνία, ή πρόγραμμα» είπε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι του φαίνεται απίθανο η Αθήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνη της την αναχρηματοδότησή της σύντομα.

«Δώσαμε στους εαυτούς μας τέσσερις μήνες προκειμένου να δούμε ποια είναι η αληθινή κατάσταση, να δούμε πώς η Ελλάδα τηρεί τους όρους και να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τι θα ακολουθήσει (...), που βασικά είναι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης» πρόσθεσε ο Ντε Γκίντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ η εκπρόσωπος του Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.

Ο Ντε Γκίντος είπε την Τετάρτη ότι το μέγεθος του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες της Αθήνας για ρευστότητα και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των φετινών δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου