Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Φρίκη στις Άλπεις – Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο συντριβής του Airbus A320 της Germanwings



Οι έρευνες στο τόπο της συντριβής του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings, όπου έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί και Ισπανοί, σταμάτησαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Πέντε αστυνομικοί έμειναν όλη τη νύχτα στο σημείο όπου κατάπεσε το αεροσκάφος σε βουνοπλαγιά των γαλλικών Άλπεων, εκεί όπου είναι διασκορπισμένα χιλιάδες θραύσματα
του αεροπλάνου και πτώματα επιβατών.
Τριάντα αστυνομικοί αναμένεται να φτάσουν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε αυτή την περιοχή την απότομη και δύσβατη στο Alpes de Haute-Provence, 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου κατάπεσε το αεροσκάφος της θυγατρικής της Lufthansa, που εκτελούσε πτήση από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ με 144 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος. Στην Ισπανία αποφασίστηκε τρίμερο εθνικός πένθος όπως είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Σοράγια Σάινθ ντε Σανταμαρία. «Επιπλέον καλούμε σε ενός λεπτού σιγή αύριο το μεσημέρι όλες τις χώρες», πρόσθεσε.
Ένα από τα δύο μαύρα κουτιά ήδη εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε για εξέταση των δεδομένων του ώστε να καθοριστούν τα αίτια της καταστροφής, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε πάντως ότι σε «αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία αιτία» της πτώσης του αεροπλάνου.Πάντως ώρες μετά την συντριβή τα αίτια παραμένουν άγνωστα.
«Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι ότι η ταχεία απώλεια ύψους του αεροσκάφους είναι ανεξήγητη» δήλωσε ο εισαγγελέας. «Δεν υπήρξε καμία επαφή μέσω ασυρμάτου και σε σύντομο χρόνο το αεροσκάφος έχασε ύψος» πριν πέσει στα βουνά, πρόσθεσε. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το αεροπλάνο μέσω ραδιοσυχνότητας αλλά δεν έλαβαν καμία μια απάντηση», είπε. Σύμφωνα επίσης με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας «δώδεκα ιατροδικαστές και ειδικοί ανθρωπολόγοι» θα είναι σε ετοιμότητα την Τετάρτη για να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων χρησιμοποιώντας δείγματα DNA.
Σύμφωνα με ερευνητές η πρόσκρουση του αεροσκάφους στην βουνοπλαγιά ήταν τρομακτική. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν πηγές που μετέχουν στις έρευνες για την περισυλλογή κομματιών του αεροπλάνου «τα μεγαλύτερα μέρη που έχουν εντοπιστεί, δεν είναι μεγαλύτερα από μια βαλίτσα». Μεταξύ των αναρίθμητων συντριμμιών «μόνο το σύστημα προσγείωσης μπορεί να προσδιοριστεί» επιβεβαίωσε ένας ερευνητής. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το αεροπλάνο πραγματικά κομματιάστηκε κατά την πρόσκρουσή στο έδαφος.
«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι είναι ένα δυστύχημα και ότι άλλο θα ειπωθεί είναι φήμη», δήλωσε ο Χέικε Μπίρλεμπανχ αντιπρόεδρος της Lufthansa σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελώνη.
Πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης πέταξαν πάνω από τον τόπο της τραγωδίας μεταφέροντας «δραματικές εικόνες». «Αυτές είναι οι εικόνες της φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφθούν το απόγευμα της Τετάρτης την περιοχή.
Σύμφωνα με την Germanwings, 67 Γερμανοί ήταν στο αεροπλάνο συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών και 16 μαθητών που ήταν σε ταξίδι στην Ισπανία μέσω προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάινθ ντε Σανταμαρία ο κατάλογος των επιβατών περιλαμβάνει «45 επιβάτες που φέρουν ισπανικά επώνυμα» αλλά ελέγχεται η υπηκοότητά τους.
Στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον ενός Βέλγου πολίτη. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί ήταν επίσης επί του αεροσκάφους, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, Το Μεξικό ερευνά την πιθανή παρουσία δύο πολιτών του επί των επιβατών
Δύο τραγουδιστές της όπερας του Ντίσελντορφ, ο μπάσος βαρύτονος Όλεγκ Μπρίγιακ 54 ετών και η κοντράλτο Μαρία Ράντνερ 33 ετών επέβαιναν στη μοιραία πτήση. Η Ράντνερ συνοδευόταν από τον σύζυγό της και το μωρό της.
Αυτή είναι η πρώτη αεροπορική τραγωδία στη Γαλλία από τη συντριβή του Concorde της Air France, στις 25 Ιουλίου του 2000 λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου