Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Θα φορολογούνται ακόμα και τα ανείσπρακτα ενοίκια!!.


Φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων θα πληρώνουν κανονικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια του 2014, ακόμη και αν αυτά ήταν ανείσπρακτα.Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των σχετικών άρθρων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.


Σχετικά με τα ενοίκια, η εγκύκλιος αποσαφηνίζει ότι «το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στον μισθωτή (πχ καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά για το εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησης αυτού θεωρείται το φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα».

Υπενθυμίζεται ότι ως και το 2013, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούσαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την εκχώρησή τους στο Δημόσιο. Η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε από τις αρχές του 2014.

Σημειώνεται ότι η κλίμακα φορολογίας των ενοικίων προβλέπει συντελεστή φόρου 11% από το πρώτο ευρώ έως και τα 12.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου