Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Καταπέλτης η εισαγγελέας για Παπακωνσταντίνου



Δεν είναι ευχάριστη η θέση μου, καθώς δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση του κατηγορούμενου, ενός τόσο υψηλόβαθμου στελέχους του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεώς μου, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον, ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου ξεκινώντας την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η κ. Δημητρίου επισήμανε ακόμη ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το
κράτος ως οργανισμό που δεν λειτουργεί σωστά.

Στην συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός κατά την 11η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ευχαρίστησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο για τον τρόπο διεύθυνσης της ακροαματικής διαδικασίας και τη δυνατότητα που της παρείχε να ασκήσει ακώλυτα τα εισαγγελικά καθήκοντά της.

Ακόμη, συνεχάρη τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκη Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία τους κατά την αποδεικτική διαδικασία της δίκης.

Κατά την αγόρευση, κατ΄ αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως είναι γνωστό ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Κάτι που μεταφράζεται ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται – στην χειρότερη περίπτωση - στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 2) της απόπειρας απιστίας.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στην διαδρομή που ακολούθησε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης από το Παρίσι στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία.

Αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στα μεσάνυκτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 όπου ήρθε το CD με την λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, επισήμανε ότι ενώ ανοίχθηκαν 24 αρχεία του επίμαχου CD επί 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι αυτός που τα άνοιξε.

Ως προς την τύχη του επίμαχου CD που χάθηκε η κ. Δημητρίου τόνισε ότι σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται σε ποιά από τις 7 γραμματείς του το έδωσε για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την απορία πώς ήταν τόσο ανεκτικός ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την γραμματέα του που έχασε το CD όταν η απώλεια του τον έφερε στην θέση του κατηγορούμενου.

Όμως ο κατηγορούμενος -συνέχισε η εισαγγελέας της έδρας- δεν ανέφερε πουθενά τι έγινε ο υπολογιστής του στενού συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλου που του έδωσε να επιλέξει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες από το σύνολο των αρχείων που ήταν στο επίμαχο CD με τις συνολικές καταθέσεις των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από αυτό όμως ο κ. Αγγελόπουλος διέγραψε -όπως ισχυρίζεται- από το σκληρή δίσκο του υπολογιστή του το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν στην πορεία των καταθέσεων τόσο των μαρτύρων όσο και του ίδιου του κατηγορούμενου.

Η εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενη στον πρόσωπο του πρώην προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη (σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα Ποινικά δικαστήρια για τους χειρισμούς τους στην επίμαχη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) που είχε αντίγραφο της λίστας υπό την μορφή usb, έκανε συνειρμό με το θεατρικό έργο «ο υπηρέτης των δύο κυρίων», καθώς, όπως είπε, «ο κ. Διώτης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του, τον τέως και τον νυν, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ήταν στην θέση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παύθηκε από υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκαν ανάλογα καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, «μιλάει για σκευωρούς που "φύτευσαν" ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Π. Τσιμπούκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου