Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Βουλευτές ΝΔ."Είσαι υπεύθυνος για την ήττα". Σαμαράς "Δεν αφήνω την καρέκλα του Προέδρου"



To γάντι σε όσους τον αμφισβητούν πέταξε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιείται στη Βουλή, απορρίπτοντας το αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίου, που θέτουν αρκετά στελέχη. 
Η πρώτη που σήκωσε το γάντι ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε την παραίτηση του.
"Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις
νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
"Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας" πρόσθεσε.
Καμία αυτοκριτική από Σαμαρά
"Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα θα θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή", δήλωσε.
"Επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ", πρόσθεσε εξάλλου.
Απορρίπτει έκτακτο συνέδριο
Απέρριψε την εκδοχή σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Συνδιάσκεψη. "Σκέφθηκα το έκτακτο συνέδριο. Αυτό, όμως, θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν και την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες", δήλωσε.
"Αντίθετα θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας", πρόσθεσε.
Υπερασπίστηκε την θητεία του
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά αφορούσε τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και την υπεράσπιση του έργου του και ακολούθως την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και παρέμεινε κόμμα εξουσίας, όταν άλλα κόμματα εξουσίας ακόμη και σε καλύτερες περιόδους έπεφταν πολύ περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε.
Μάλιστα στράφηκε κατά των στελεχών της ΝΔ που είχαν διατελέσει υπουργοί και που τώρα ασκούν κριτική.
Υποστήριξε δε ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές τώρα, η χώρα θα ήταν χωρίς μνημόνια και με ανοικτή την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωπαϊκής της πορείας.
Συγκεκριμένα είπε ότι θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όπως και τη "βοήθεια" χρέους, δύο θέματα για τα οποία, είπε, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τα θεμέλια. Ξεκαθάρισε, ότι θα είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς είπε: "Η προπαγάνδα τους υποστηρίζει ότι κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση. Αποδείχθηκε, όμως, ότι οι μισοί πηγαίνουν τη χώρα σε σύγκρουση και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να κάνουν τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα της Ιστορίας. Και όλοι μαζί τριγυρνάνε κάθε μέρα από κανάλι σε κανάλι και αναρωτιέται ο κόσμος πότε επιτέλους δουλεύουν".
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας:
"Έχουν φθάσει στο έσχατο κατάντημα να επικαλούνται δήθεν συνωμοσίες των ξένων, δηλαδή των εταίρων μας, με τη ΝΔ. Μας κατήγγειλαν για την απόφαση του ΕΛΚ που ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι η χώρα οφείλει να σέβεται όσα υπογράφει. Αυτονόητα και τα δύο".
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για "θέατρο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης" το οποίο έχει μεγάλο κόστος για την Ελλάδα αφού δημιουργεί αβεβαιότητα και επιβράδυνση της οικονομίας, σε απόσυρση καταθέσεων, σε υστέρηση εσόδων και σε διόγκωση του ελλείμματος.
"Είμασταν στο παρά πέντε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο και το ματαίωσαν" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων και είπε ότι "εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την καταστροφή της χώρας".
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη τον χαρακτήρισε "ανεκδιήγητο" και πρόσθεσε ότι σε μία από τις αναρίθμητες συνεντεύξεις του δεν γνώρισε ότι είχαν αυξηθεί τα επιδόματα της ΔΕΗ και είπε δημόσια το απίστευτο ότι του ζήτησαν οι άλλοι υπουργοί να είναι ασαφές το κείμενο του Eurogroup.
Τέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την άρνησή της να φέρει τη συμφωνία του Eurogroup στη Βουλή, λέγοντας ότι δεν τολμά γιατί φοβάται τους βουλευτές της.
Τι είπαν οι βουλευτές
Ο Μάκης Βορίδης απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές σε περιβάλλον ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Πρόσθεσε ότι απαιτείται αντιπολίτευση με αυτοπεποίθηση και διαφώνησε με την υπερψήφιση της παράτασης της δανειακής συμφωνίας αν έρθει στη Βουλή.
Τάχθηκε, επίσης, κατά της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου και πρόσθεσε ότι όποιος βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία να το πει σήμερα και να εξηγήσει γιατί κάποιος άλλος θα είναι καλύτερος από τον σημερινό αρχηγό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: "Έχουμε χάσει τους μίσους μας ψηφοφόρους. Δεν κινηθήκαμε όλοι στην κυβέρνηση με την ίδια ταχύτητα. Έχουμε πάρει διαζύγιο από τον κρατισμό; Ίσως ένα έκτακτο συνέδριο αλλά χωρίς εσωστρέφεια είναι χρήσιμο. Ίσως κληθούμε να παίξουμε τον ρόλο που μας ταιριάζει πολύ σύντομα".
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα πέσει. Σημείωσε ότι στην ψυχραιμότερη ανάλυση η κοινωνία πάει δεξιά και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πήγαν δεξιότερα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε κατά των ομαδοποιήσεων και πρόσθεσε: "Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα. Τραυματίσαμε τη ραχοκοκαλιά μας. Χρειάζεται περισσότερη αξιοκρατία στο κόμμα. Αρχηγό έχουμε τώρα, πολεμάμε για την Ελλάδα".
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντολ είπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ότι ο Αντ. Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που υπήρξε. "Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η παράταξη τους χρωστά. Δεν έχουμε πρόβλημα ιδεολογίας" ανέφερε ακόμη.
Η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας εμμέσως στην κα Μπακογιάννη, είπε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί μετά από ήττα, "ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000".
Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι "είχαμε τον πιο ακάματο πρωθυπουργό" και τοποθετήθηκε υπέρ της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου