Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές.



Κλείδωσε η ελληνική λίστα των 18 μεταρρυθμίσεων, την οποία η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλλει στους θεσμούς με την προσδοκία ότι θα ανοίξει εκ νέου η κάνουλα της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, σε συνεδρίαση το πρωί του Σαββάτου.

Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα συνεδριάσει το Euro Working Group και κατόπιν το Eurogroup, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Η λίστα κλείδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σε non paper του Μαξίμου τονίζεται:
1.     Αύριο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση. Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.
2.     Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
3.     Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταρρυθμίσεις στη λίστα περιλαμβάνουν:
- Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία
- Εντατικοί έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
- Έλεγχοι στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
- Λοταρία των αποδείξεων, και
- Άδειες για τα ΜΜΕ.
- Φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,

- Αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες).
Προωθείται επίσης νομοθετική ρύθμιση για το αδήλωτο χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Άλλα δύο νομοσχέδια θα ακολουθήσουν με την κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα πολλών εκατομμυρίων από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Ποια νομοσχέδια έρχονται
Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή τα ακόλουθα νομοσχέδια:
(α) Για την επανασύσταση και λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
(β) Για την «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» που θα ψηφιστεί αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
(γ) Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
(δ) Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.
Βέβαιος ότι μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και έτσι η ΕΚΤ θα ανοίξει την στρόφιγγα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε το στο κοινοβούλιο με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου