Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στη ΜΥ ΠΕΔΥ Εδέσσης



Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με λευχαιμία κι άλλες μορφές καρκίνου του αίματος. Για πολλούς από αυτούς τους ασθενείς η μόνη ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από εθελοντή δότη. Δηλαδή, η μόνη τους ελπίδα είστε εσείς…

Στις 2-20 Μαρτίου 2015, η ΜΥ  ΠΕΔΥ Έδεσσας σε συνεργασία με το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» διοργανώνουν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στα γραφεία της υπηρεσίας μας , Φλωρίνης 2 από τις 8:00 το πρωί  έως και τις 14:00 το μεσημέρι  καθημερινά.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα ιατρεία της υπηρεσίας για να ενημερωθούν και εγγραφούν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Για να νικήσουμε τη λευχαιμία χρειαζόμαστε εσάς. Μπορεί εσείς να είστε ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία. Δεν απαιτείται πλέον χειρουργική επέμβαση. Η δωρεά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ανώδυνα, και μόνον όταν βρεθεί συμβατός ασθενής. Με λίγο αίμα μπορείς να σώσεις μια ζωή… Έτσι, απλά.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών μπορείτε να καλείτε στο 2381029035 και 2381051496  Για πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών μπορείτε να μπείτε στο www.xarisezoi.gr ή να καλέστε στο 2610 327730 (Δευτ.-Παρ.: 9.00-16.00).



Λίγα λόγια για τη Δωρεά Μυελού των Οστών:
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες σοβαρές ασθένειες του αίματος. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό. Λίγοι γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου. Ως αποτέλεσμα, η εθνική μας δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

 Λίγα λόγια για το ΚΕΔΜΟΠ - Χάρισε Ζωή:
Το ΚΕΔΜΟΠ - Χάρισε Ζωή αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί υπό το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Από το 2010 το Χάρισε Ζωή έχει κατορθώσει να εγγράψει περί τους 7.500 εθελοντές δότες στην Εθνική & Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολύτιμης προσπάθειας έχει προσφέρει πολύτιμα μοσχεύματα σε οκτώ ασθενείς με καρκίνο του αίματος.

                                                                   Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 


                                                                     ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου