Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.



Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στην τελετή χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμος.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε το νενομισμένο όρκο και στη συνέχεια υπέγραψε το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας που συνυπέγραψαν ο πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Βουλής και
ο αρχιεπίσκοπος.

Πλάι στον κ. Παυλόπουλο, στη διάρκεια της ορκωμοσίας βρίσκονταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αμφότεροι είχαν υποδεχθεί τον νέο πρόεδρο στην είσοδο του Κοινοβουλίου και τον συνόδευσαν ως την αίθουσα της Ολομέλειας.
Ο αρχιεπίσκοπος διάβασε τον όρκο, που ορίζει το άρθρο 33 του Συντάγματος, τον οποίο επανέλαβε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος συγκινημένος με το χέρι του στο Ευαγγέλιο. Αμέσως μετά τον όρκο οι βουλευτές αναφώνησαν "άξιος".
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ δεν χειροκρότησαν τον κ. Παυλόπουλο.

"Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού λαού", ορκίστηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο νέος πρόεδρος χαιρέτισε δια χειραψίας τους αρχηγούς των κομμάτων και πολλούς βουλευτές.

Κατόπιν, ο κ. Παυλόπουλος οδηγήθηκε από Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου στο γραφείο της προέδρου της Βουλής.

Αμέσως μετά ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό καταρρακτώδη βροχή, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Πριν αποχωρήσει από το προαύλιο της Βουλής, ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε ένα προς ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τους περισσότερους από τους παριστάμενους βουλευτές.

Στο Προεδρικό Μέγαρο
Με την τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στον νεοεκλεγέντα Προκόπη Παυλόπουλο ολοκληρώθηκε η αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε με θερμή χειραψία τον νέο Πρόεδρο στη είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και οι δύο άνδρες αφού άκουσαν τον εθνικό ύμνο από το προεδρικό άγημα κατευθύνθηκαν στο γραφείο του απελθόντος Προέδρου.
"Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος... Υπηρετήσατε σε σημαντικά υπουργεία, υπήρξατε ένας εξαιρετικός δάσκαλος... Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολο περίοδο, τα προβλήματα είναι πολλά και τα διακυβεύματα πολλά, πρωτίστως της εθνικής συνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε να να δημιουργηθεί ένα στέρεο έδαφος εθνικής συμφιλίωσης", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπούλιας προσφωνώντας τον νέο Πρόεδρο.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αντιφώνησε ότι αποτελεί "εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι", τόνισε πως "οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντα κατά τρόπο άψογο, ιδίως κατά την τελευταία δύσκολη περίοδο" και είναι "εξαιρετικά σημαντικό να φεύγει κανείς από την προεδρία με αυτά τα εφόδια, αυτή την υστεροφημία".
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι "οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση, να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες, τη φτώχεια και την ανεργία και κυρίως την ανεργία των νέων".
"Ο αγώνας ξέρω ότι θα είναι δύσκολος, αλλά πρέπει να είναι κοινός, όλων των πολιτικών δυνάμεων. Υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Ευρώπης. Οι τρεις πυλώνες που στηρίζεται η ΕΕ είναι το ελληνικό πνεύμα, οι ρωμαϊκοί θεσμοί και η χριστιανική διδασκαλία. Αυτή είναι η Ευρώπη, αυτή πρέπει να υπερασπιστούμε", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου