Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση ΔΗ.ΠΑ.Κ. Γιατρών Πέλλας για την κατάσταση στην υγεία



Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας μετά τις εθνικές εκλογές
ή αλλιώς…«όλα τριγύρω αλλάζουνε…και όλα τα ίδια μένουν…»

         Αρκετές εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές και τον επικοινωνιακό θόρυβο περί «ουσιαστικής  διαπραγμάτευσης», «αξιοπρέπειας», «περήφανης στάσης» κ.λπ., γίνεται πλέον φανερό και στον πιο καλόπιστο, ότι η νέα συγκυβέρνηση, κάνει το μαύρο άσπρο με τις διακηρύξεις της περί κατάργησης των μνημονίων και της τρόικας.

        Η νέα συμφωνία με Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά παράταση-επέκταση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, συνέχεια της επιτήρησης από την τρόικα των τριών «θεσμών» και προγραμματισμό νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η κυβέρνηση εκβιάζει, ανάγοντας σε «εθνικό» και «πατριωτικό» καθήκον τη στήριξη της δικής της πολιτικής, που επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την παραπέρα στήριξη των τραπεζιτών-μεγαλοεπιχειρηματιών-εφοπλιστών, την ίδια ώρα που καλεί εμάς τους εργαζόμενους να συνεχίσουμε τις θυσίες («λιτός βίος»).

        Οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση της νέας συγκυβέρνησης προφανώς δεν περιλάμβαναν τις μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, την πλήρη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τις ανάγκες, την κατάργηση της εμπορευματοποίησης του αγαθού της Υγείας και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε αφού όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε απόλυτη αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές, τα Σύμφωνα και τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.

        Αντιθέτως, με την νέα συμφωνία, η συγκυβέρνηση δεσμεύτηκε:
·        στην τήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που σημαίνει περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων του ΠΕΔΥ.
·        στην παραπέρα ανάπτυξη της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων του ΠΕΔΥ, ώστε να γίνουν «βιώσιμα».
·        στον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών για την Υγεία που σημαίνει δραματικό περιορισμό των προσλήψεων, εντατικοποίηση, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, εφαρμογή των «πρωτοκόλλων», των «κατευθυντήριων οδηγιών», των κανονισμών παροχών του ΕΟΠΥΥ που περικόπτουν φάρμακα, προληπτικές και άλλες εξετάσεις, θεραπείες και υγειονομικό υλικό φορτώνοντας στη λαϊκή οικογένεια τη δαπάνη για την αγορά τους.
·        στην διευκόλυνση της δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας.

        Έτσι, οι περικοπές των ήδη πενιχρών κονδυλίων συνεχίζονται και η εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της Υγείας παραμένει και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η εντατικοποίηση, η απλήρωτη εργασία, οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, μέσων και υλικών, η κατάργηση τμημάτων, η μισθολογική απαξίωση του νοσοκομειακού γιατρού, τα εμπόδια στην πρόσβαση των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, ανασφάλιστων και φτωχών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνεχίζουν να υπάρχουν.

        Σε αυτά ήρθε να προστεθεί πριν λίγες μέρες η απόφαση της διοίκησης των νοσοκομείου Γιαννιτσών για την καταχρηστική και αυθαίρετη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε μικτές, ως μια λογιστική προσαρμογή στις συνεχιζόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση της εφημεριακής λειτουργίας των νοσοκομείων (πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες).
        Είναι γνωστό πως, οι πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δεν είναι ούτε «βίτσιο» ούτε «επιθυμία» των νοσοκομειακών γιατρών. Οι πρόσθετες εφημερίες προκύπτουν λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, αφού οι συγκυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της τρόικας των «θεσμών», δεν κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις. Οι πρόσθετες εφημερίες πραγματοποιούνται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά από αναγκαστική εντολή της υπηρεσίας τους. Η ωριαία εφημεριακή αποζημίωση είναι εξευτελιστικά χαμηλή για όλες τις βαθμίδες των γιατρών, άρα είναι διπλά εξευτελιστικό να ληστεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι νοσοκομειακοί γιατροί, ώστε να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
 
        Το υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει προσλήψεις γιατρών «επείγουσες και στοχευμένες», «σε βάθος διετίας» που είναι αμφίβολο αν θα αναπληρώσουν ακόμα και αυτές τις συνταξιοδοτήσεις των γιατρών των επόμενων δυο χρόνων. Ακόμα και αν γίνουν θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων. Η «μνημονιακή» δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, είναι δέσμευση και της σημερινής κυβέρνησης. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των προσλήψεων θα είναι επικουρικοί ή ενδεχομένως και γιατροί με «μπλοκάκια» που πληρώνονται από έσοδα των κρατικών νοσοκομείων, δηλαδή από τους ίδιους τους ασθενείς και τα χρεοκοπημένα από το κεφάλαιο και το κράτος ασφαλιστικά ταμεία.
      Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν χρήματα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, τα κέρδη και οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο.

        Τα μέτρα για κατάργηση του 5ευρου και του 1 ευρώ για τις συνταγές, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, ακόμα και αν υλοποιηθούν, από τη μια αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη,  θα εξανεμιστούν από τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» με τα οποία θα πρέπει να τις αντικαταστήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της με του «θεσμούς».

        Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, δεν υπάρχουν περιθώρια για ανοχή, για αναμονή!
        Την στιγμή που η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της ΟΕΝΓΕ δίνει «περίοδο χάριτος» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραίτηση προ ημερών του τελευταίου Παιδοχειρουργού στο κορυφαίο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας Αγλ. Κυριακού και το επακόλουθο κλείσιμο της παιδοχειρουργικής κλινικής. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται πολλά τμήματα και στα δύο νοσοκομεία του νομού (για παράδειγμα, Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Έδεσσας, Αναισθησιολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Γιαννιτσών κ.λπ.)

        Είναι απαράδεκτο η πλειοψηφία του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ να διεκδικεί την πρόσληψη επικουρικών και όχι μόνιμων γιατρών για την κάλυψη μόνιμων και διαρκών αναγκών των νοσοκομείων και να αναζητά λύσεις σε «ανακατανομή των πόρων υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας», όταν η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζιτών εφοπλιστών, όχι μόνο συνεχίζει να παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά ετοιμάζεται να δεχθεί νέες ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις στο όνομα της τόνωσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
        Στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΙΠ η παράταξη που πλειοψηφεί καταψήφισε την πρόταση  της ΔΗΠΑΚ, έδωσε «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση, και αναπαράγει ένα κλίμα αναμονής και περιορισμένων απαιτήσεων.
       
        Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι οικογένειές τους δεν μπορούμε να ζήσουμε με «υποσχέσεις», «θα δούμε», «δημιουργικές ασάφειες» κ.λπ. Δεν αποδεχόμαστε ως «περασμένα - ξεχασμένα» όσα χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Να καταργηθούν τώρα τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

        Με αφετηρία την άμεση ανάκτηση όλων των απωλειών την περίοδο της κρίσης, διεκδικούμε και παλεύουμε για:     

o   Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και γενικότερα εργαζόμενων όλων των βαθμίδων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με βάση τις ανάγκες.

o   Όχι άλλη απλήρωτη δουλειά! Να καταργηθεί το πλάφον του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες και να καταβληθούν όλες οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες. Όχι στην αυθαίρετη μετατροπή των δεδουλευμένων ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας!

o   Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές» λογικές.   

o   Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

o   Αποκατάσταση του επιπέδου των μισθών και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα.  Επαναφορά  του  13ου   και  14ου   μισθού,  της  13ης   και  14ης   σύνταξης.

o   Επαναλειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής και του Αξονικού Τομογράφου του Ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών.

o   Να σταματήσουν οι υπηρεσιακές μετακινήσεις συναδέλφων για την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού.

o   Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών χωρίς καμιά προϋπόθεση.

o   Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, νοσοκομειακών κλινών και κέντρων υγείας. 

o   Σταθερό 5ήμερο – 6ωρο – 30ωρο, μία εφημερία την εβδομάδα.
o   Κανένας φραγμός για την ειδικότητα. Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των γιατρών να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών και των φαρμακευτικών εταιρειών στην επιμόρφωση των γιατρών.
o   Προμήθεια των αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.
o   Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα  Υγείας – Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
o   Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Φορολόγηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με 45%.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
        Υπάρχει λύση! Μόνο που προϋποθέτει την έξοδο από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ, την μονομερή διαγραφή του χρέους που δεν είναι του λαού, την κοινωνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής για να αποκτήσουν τα κλειδιά της οικονομίας οι εργαζόμενοι που θα σχεδιάσουν την οικονομία με βάση τις σύγχρονες τους ανάγκες, προϋποθέτει την λαϊκή εξουσία για να γίνει ο λαός αφέντης στη ζωή του. 
        Αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει από σήμερα, με την δραστηριοποίηση μας στο σωματείο, τις νοσοκομειακές επιτροπές, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να ανασυνταχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε γραμμή σύγκρουσης με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που με ιερή προσήλωση επιμένουν στον καταστροφικό για το λαό ευρωμονόδρομο!
        Να χτίσουμε τους δεσμούς μας με το λαό, να συμβάλουμε στη μεγάλη τη λαϊκή συμμαχία. Εδώ βρίσκεται η λύση! Εδώ η προοπτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου