Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Ο Χαρδούβελης πήρε σπίτι του την σύμβαση του ΔΝΤ




Σε σοβαρή καταγγελία ως προς την διαχείριση σημαντικότατων κρατικών εγγράφων εντός των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προέβη την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης:
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η επιστολή του προκατόχου του για την δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης δεν υπάρχει στις υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά στο προσωπικό, εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Γκίκα Χαρδούβελη που ο πρώην υπουργός πήρε μαζί του
όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επί κυβερνήσεως Σαμαρά!
«Ζήτησα από τις υπηρεσίες να βρουν το αντίγραφο της επιστολής» είπε ο κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, και συνέχισε: «Μου είπαν, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο αντίγραφο δεν υπάρχει, ότι βρίσκεται στο προσωπικό, εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Χαρδούβελη, το οποίο το πήρε μαζί του». Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε βεβαίως να αναφέρει ότι όσα αποκαλύπτει δεν έχουν χαρακτήρα αιχμών προς το πρόσωπο του προκατόχου του: «Μου είπαν και πρέπει να το τονίσω ότι η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη. Ο υπουργός –δεν το ήξερα αυτό- έχει δικαίωμα ό,τι εντάσσεται στο προσωπικό, εμπιστευτικό του πρωτόκολλο, να το παίρνει μαζί του μετά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία του, από το Υπουργείο».
Ωστόσο, έκρινε –όπως ήταν αναμενόμενο- να αναφερθεί εντόνως επικριτικά στην εν λόγω διαδικασία:
«Ως νέος βουλευτής, ως νέος υπουργός και ως νέος πολιτικός, θέλω να πω ότι αυτή είναι μια πρακτική που δεν συνάδει μ’ ένα ευνομούμενο κράτος. Νομίζω ότι είναι μια κακοπάθεια του ελληνικού δημοσίου, του ελληνικού κράτους. Κάτι πρέπει να γίνει να το αλλάξουμε».
Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης δημοσιοποίησε και την έκπληξή του ότι δυσκολεύτηκε να βρει στο Υπουργείο του οποίου προΐσταται, ακόμα και την ίδια τη δανειακή σύμβαση: «Πήρε τρεισήμισι μέρες για να βρεθεί. Δεν υπήρχε στο Υπουργείο Οικονομικών. Τις προάλλες ζήτησα την αρχική και την μετέπειτα δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ. Αναγκάστηκα να έλθω σε επαφή με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, για να το πάρω», είπε ο κ. Βαροφάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι μια εικόνα που πραγματικά νομίζω ότι πρέπει να μας θλίβει όλους. Ηταν σχεδόν άπειρη η έκπληξη και η οργή μου εκείνη τη στιγμή, ιδίως για το θέμα της απουσίας αντιγράφου της δανειακής σύμβασης της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.».
Κλείνοντας, είπε πως άπαντες είναι συνυπεύθυνοι καθώς έχουν «ανεχθεί να υπάρχει ένα τέτοιο κενό. Δεν θα έπρεπε κανένας Υπουργός να έχει το δικαίωμα να στερήσει από το Υπουργείο του και από το Αρχείο του Δημοσίου τέτοιου είδους έγγραφα. Πρέπει, λοιπόν, να νομοθετήσουμε άμεσα, και εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει καμία πτέρυγα του Κοινοβουλίου π[ου θα διαφωνήσει με αυτό το νομοθέτημα, το οποίο θα αρχίσει να επουλώνει κάποια από τα μεγάλα κενά, τα οποία αφορούν τη δημόσια διοίκηση».
Οι τοποθετήσεις αυτές του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – της προηγούμενης συγκυβέρνησης- που έλεγαν στις συζητήσεις τους αλλά και σε δηλώσεις τους ότι ο κ. Βαρουφάκης θα μπορούσε αν ήθελε να βρει τα επίμαχα έγγραφα στην ιστοσελίδα της Βουλής ή σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Θέση η οποία, πάντως, κάθε άλλο παρά διαψεύδει την καταγγελία του κ. Βαρουφάκη ως προς την πληρότητα του αρχείου του Υπουργείου Οικονομικών. «Οποιος δεν μπορεί να αναζητήσει έγγραφα στο ΦΕΚ, πρέπει να επιστρέψει στο νηπιαγωγείο» σχολίασε ο κ. Μ. Βορίδης (ΝΔ). «Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε παρά να αναζητήσει το ΦΕΚ ώστε να διαπιστώσει τις αναφορές στις αποφάσεις του Eurogroup και στην επιστολή του προκατόχου του, ενώ θα  αρκούσαν μόλις λίγα λεπτά για να βρει την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που είναι αναρτημένη από την αρχική της μορφή με όλες τις μεταβολές που έχει υποστεί  στην ιστοσελίδα της Βουλής, είπε από την πλευρά του ο κ. Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου